Как да потиснем апетита за сладко

ВАРНА новини лого

Сладките храни са навсякъде. Те са изключително изкушаващи. Веднъж опитал сладко, човек не може да спре да мечтае за поне една хапка всеки ден. Колкото по-забранени са захарта и шоколадът, толкова по-желани са. Ако се борите с килограмите, вероятно сте си обещали да не близвате сладко до края на диетата си или даже до края на живота си, което си е доста сурово наказание за измъчената ви и обичаща сладко душа.

За щастие има някои трикове, с които да блокирате глада за сладко и с които да излъжете съзнанието си, че все пак сте хапнали нещо въглехидратно. Добавените захари наистина са вредни за всеки, особено за хората с проблеми с теглото, страдащите от инсулинова резистентност, метаболитен синдром, предиабет, диабет тип 2. Със сигурност не е добре да се консумират рафинирани захари, подсладители, добавени захари без значение дали са „полезни“, алтернативни и други подобни. Въпреки че знаете, че не трябва да ядете сладкиши и десерти, глад за сладко все пак се появява.

Как да го блокирате?

Преди да посегнете към шоколадови изделия, торти, десерти или тестени сладкиши, които всички вкупом представляват най-забранените въглехидрати, помислете наистина ли ви се яде сладко или сте гладни. Ако просто ви се яде сладко, направете всичко възможно осъзнато да се преборите с порива си, пише Az-jenata. Ако пък сте действително гладни, хапнете нещо здравословно и съдържащо важни макроелементи, различни от рафинирани захари. Можете да изпиете чаша вода. Водата също помага за запълване на стомаха и блокиране на моментното желание за сладко.

Направете някакво физическо упражнение

Физическата активност доказано притъпява глада. Може да направите няколко коремни преси, да се поразходите, да се изкачите по стълби енергично, да направите няколко подскока на място или да потичате.

Яжте нещо съществено, ако сте наистина гладни

Важно е да се научите да определяте желанията и стремежите на организма си, за да го предпазите от излишни калории и захари. Ако сте наистина гладни по-добре хапнете някаква междинна закуска или основно хранене, което не включва рафинирани захари и бързи въглехидрати.

Някои полезни междинни закуски имат свойството да потискат глада за сладко и да задоволяват рецепторите в мозъка, които отговарят за него.