МБАЛ „Св. Анна” (Варна) има 5 нови операционни

ВАРНА новини лого

д-р Красимир Петров

Ремонтът на изцяло обновеният оперативен блок в МБАЛ „Св. Анна” във Варна е на стойност близо 750 000 лв., от които 550 000 лв. са осигурени от Министерството на здравеопазването, останалите са от общината. Tова заяви на брифинг д-р Красимир Петров – изпълнителен директор на здравното заведение. Заради ограничителните мерки няма да има официално откриване на отделението. 

Той посочи, че годишно там се извършват между 10 000 и 13 000 операции, а с новото обзавеждане петте операционни отговарят на най-модерните изисквания. Той отбеляза още, че последният ремонт на най-натовареното отделение е правен преди 27 г.

По този начин, каза още д-р Красимир Петров, вече са обновени всички отделения на Окръжна болница. Новите инвестиции в бъдеще ще са насочени към ремонт на фасадата на старото родлно отделени е в двора на здравното заведение,както и в нова апаратура.

В новите операционни облицовката и оборудването са с антимикробно покритие, позволяващо скоростно и високоефективно обеззаразяване на помещенията. Подменени са газовата инсталация на Оперативния блок, климатичната система, филтрацията.

В ремонтирания сектор постоянният персонал се състои от 40 медицински сестри и санитари, а в залите за операции всекидневно влизат още толкова хирурзи – коремни, гръдни и съдови. На денонощие във всяка от петте модерни операционни зали се извършват средно по пет интервенции. МБАЛ “Св. Анна“ (Варна) поема над 90 на сто от хирургичната спешност в Североизточна България.

ВН