Завръща се колоездачната обиколка на България

ВАРНА новини лого

След двегодишно прекъсване Обиколката на България се завръща като отново е част на календара на Международния колоездачен съюз. 67-ма обиколка ще се проведе в пет етапа – пролог около храм-паметника „Александър Невски“ и четири етапа между 27 и 31 юли.

Началото е на 27 юли с пролога за излъчване на носителите на четирите лидерски фланелки. Общата дължина на Обиколката е 522 км.

Останалите етапи са:

28 юли: София – Боровец – Пазарджик – 128 км
29 юли: Пазарджик – Пловдив – 131 км (ще премине около язовир Батак)
30 юли: Пловдив – Сливен – 152 км
31 юли: Сливен – Бургас – 111 км

Трябваше да се проведе още един етап до Момчилград, но той отпадна, тъй като Общината в града отказва да приеме организацията заради финансови проблеми, свързани с пандемията от коронавирус. Затова обиколката ще завърши ден по-рано от предварително планираното – 1 август.

В състезанието ще се включат отбори от 15 държави, а българските състави ще бъдат пет.

Президентът на федерацията Драгомир Кузов заяви, че организирането на обиколката е било доста трудно, но те са успели да се справят. Общият бюджет на обиколката е 180 хиляди лева.

„Малко над 90 хиляди лева ще отидат за обезпечаване на охраната от страна на полицията. Поради тази причина моята идея е в бъдеще да се организира обиколката по друг начин и се осигурят доброволци, които да охраняват събитието“, каза Кузов, цитиран от Gong.bg.

„В бъдеще обиколката ще бъде организирана с повече етапи и ще обхваща по-голяма част от страната. Много сериозна пречка за организаторите в момента е кризата с коронавируса“, добави Кузов.

Малко преди началото на Обиколката, на 25 и 26 юли ще се проведе друго международно състезание – за Купа „Долчини“, което носи името „По пътя на римляните“. То е отворено за участие на състезатели мъже и младежи до 23 години.