Превръща ли се Добруджа в пустиня, села остават без вода и прехрана

ВАРНА новини лого

Снимка БГНЕС

Eдин от най-големите проблеми, с който все по-често ще се сблъскваме в България, е липсата на вода. Положението се утежнява от бушуващата пандемия от коронавирус и тежката икономическа криза.

Пред всички тези проблеми са изправени жителите на добричкото село Черна, където от април нямат вода. Те не само нямат нормален начин на живот, но са заплашени от загуба на препитание. Нарушен е производственият процес в цех за билки, където повечето от тях изкарват прехраната си. Липсата на вода е проблем за много селища от региона, алармира dnes.bg.

Жителите на село Черна алармират, че от края на април, който съвпадна и с най-тежките времена на карантината, въведена заради пандемията от коронавирус, нямат вода. Това най-силно се усеща в горната част на селото, където живеят около 50 души.

„През целия този период нормално налягане и водоподаване е налице само за един час дневно, като през останалото време налягането е изключително слабо и клонящо към нула”, оплакват се те.

Проблемите във водоподаването продължават вече дълго време и многобройните опити на жителите на Черна да ангажират ВиК Добрич в разрешаването им не са дали до момента резултат. „От ВиК Добрич не сме срещнали разбираме и слушаме само оправдания и обещания”, казват хората.

Те са събрали подписка и молят ръководството на общината да включи разглеждането на техния проблем на заседание на Постоянните комисии към Общинския съвет на община Добричка и на заседание на Общинския съвет на общината. Последното се очаква да се проведе на 30 юли. „За нас решаването на този въпрос с кризата във водоподаването е важен във всякакъв аспект, тъй като без вода няма и живот”, заявяват жителите на село Черна в молбата си, която е с дата 20 юли.

От община Добричка заявиха, че на заседание на Постоянните комисии от 21 юли е обсъдено положението с липсата на вода. По инициатива на кмета Соня Георгиева на предстоящото заседание на Общинския съвет на 30 юли ще бъде гласувана съвместна декларация от общинската администрация и общинските съветници, която ще бъде изпратена до Асоциацията по водоснабдяване и канализация, МРРБ и МОСВ.

От общината признаха, че проблемът с водоснабдяването в много от 68-те села в общината е от години. Те подчертават, че още при встъпването си в длъжност кметът Соня Георгиева търси варианти за диалог с водното дружество в Добрич. След нейна покана през декември 2019 и през май 2020 представителите на „ВиК – Добрич“ АД се срещнали с кметове и кметски наместници от община Добричка.

Последната кореспонденция между нея и дружеството е от 17 юли. В нея кметът настоява за спешно решаване на проблемите в селата Черна, Тянево, Житница и Пчелник, които от 4 дни са без вода. На 21 юли Георгиева настоява за осигуряване на нормално водоподаване в село Черна. Приложена е и подписка с имената на 78 жители.

Текст и снимка БГНЕС