Мюзикълът „Чаплин“– грандиозен триумф на българската премиера във Варна

ВАРНА новини лого

Снимка: Росен Донев

Спектакъл за любовта – така нарече постановката на Държавна опера – Варна, на мюзикъла „Чаплин“ режисьорът Борис Панкин в емоционалното си слово преди представлението, чийто успех в събота вечер надмина и най-смелите очаквания. Любовта към музиката, към театъра, към киното, към живота – това велико чувство заля изпълнения Летен театър на Варна, като го превърна в място за магично действие.

И магията се случи. На границата между изкуствата се повяваха елементи от кинематографията, избрани с почит към черно-бялата класика, за което специални адмирации заслужава сценарният екип, обживял Летния театър с мултимедийното решение, сляло в едно екран, сцена и зала. Това са сценографът Константин Гарнизов, авторът на мултимедията Ирина Радованова и операторът, носител на „Златна роза“ Калоян Божилов. Публиката се почувства като на филмова площадка и съпреживя паденията и възходите в историята на живота на великия малък човек.

Воденият от маестро Страцимир Павлов оркестър поднесе новата за българската публика музика с много усет за музикалната култура от епохата на нямото кино. А ентусиазмът на актьорите и извънмерното желание да случат заедно един спектакъл откровение се четеше във всеки техен жест. В един тон вибрираха енергиите и на най-младия на сцената – детето Чарли – Максим Ялнъзов, и на доайена Пламен Георгиев. Великолепни в костюмите си, работа на Розина Макавеева, бяха в драматичните епизоди, в песните и в танца Борислав Веженов, Десислава Николова, Боян Стоянов, Пламен Георгиева, Антоанела Петрова, Мария Павлова, Габриела Станкова, Тихомир Трифонов, Георги Георгиев, Боян Стоянов, Нейчо Петров, Зои Бошнакова, Анастасия Неделчева, Даниел Христов, Розалия Желязкова, Веселина Андреева, Лъчезара Георгиева, Марилла Гьонги, Евгения Явашева, Белла Петрова, Балена Ланджева, а заедно с тях и балетът на Варненската опера.

Един проникновено драматичен Мариан Бачев беше откритието за варненци, които видяха колко дълбочини се крият зад признатия комедиен талант на обичания актьор, който с този спектакъл отбеляза своеобразен връх в своята творческа кариера.

Разбуненият от вълнение Летен театър плака и се смя с актьорите, които събраха в спектакъла цялата емоция, натрупана в месеците на принудителна раздяла с публиката. Приобщаването на публиката беше още по-силно заради български език, на който бяха изпяти всички песни. Така разбиващото шоу въвлече всички в лентата на живота на Чарли Чаплин, в когото всеки припозна частица от себе си. Финалът беше бурен, аплодисментите не стихваха, а всеки един в залата осъзнаваше, че е присъствал на раждането на звезден хит, чийто триумфален път към сцените сега започва.

След представлението директорът на ТМПЦ – Варна, Даниела Димова благодари на цялата отдадена трупа, а по-късно сподели с вълнение:

„Продукцията на Държавна опера – Варна и на Международния музикален фестивал „Варненско лято“ стана ярка демонстрация за това как обединените усилия на културния ресурс в една община могат да преодолеят негативите и на най-голямата криза от половин век насам и да създадат събитие с национална и европейска стойност. Защото премиерата на мюзикъла „Чаплин“ е не само българска, а и за Централна и Източна Европа и се случва дори преди премиерата в Лондон. Благодарни сме на прекрасната ни публика, която ни даде толкова обич, щастливи сме и се готвим за втората премиерна вечер на 1 август отново във Варна, в Летния театър, и за третата – на 3 август в Античния театър на Пловдив“.