Разследва се причината, довела до смъртта на стадо крави

ВАРНА новини лого

pixabay

Пробите от водата, взети по поречието на река Марица, са в норма, опасност за населението няма. Резултатите бяха обявени от Областния кризисен щаб в Хасково, предаде БНТ. Водата беше изследвана след като 28 крави бяха намерени мъртви в землището на реката край Димитровград. На близо 50 населени места е спряно водоподаването, за да се гарантира безопасността на населението.

Няма опасност за жителите в Хасковска област, обявиха от областната управа на извънреден брифинг, след като бяха оповестени и пробите от водата в река Марица.

Взети са проби сутринта от служители на ВиК, ще бъдат изследвани и така наречената сурова вода и след като излязат резултатите от нея поетапно ще възстановяваме подаването на вода в райони, в които няма вода, заяви д-р Стефка Здравкова – областен управител на Хасково.

Засегнати са близо 50 населени места, сред които общините Свиленград и Симеоновград.

Вследствие на тази авария са затворени 30 броя кладенци по поречието на река Марица от страна на десния бряг. Най-близкият кладенец е разположен на 15 км от река Марица, посочи министърът на здравеопазването проф. Костандин Ангелов.

Едно от населените места без вода е димитровградското село Брод, където живеят над 700 души.

От Агенцията по храните взеха проби от умрелите животни. Междувременно експерти предположиха, че отравянето е станало със силно токсично вещество.

Най-вероятно е така, после фактът, че тя идва от специфичен завод, където вероятно са се осъществявали някакви профилактики, е мнението на проф. Румен Бинев – токсиколог, Тракийски университет.

И според кмета на Димитровград, най-вероятно става дума за промишлено замърсяване.

Става въпрос за залпово замърсяване от промишлената зона на Димитровград. Надявам се да бъде установен причинителят и да си понесе отговорността, отбеляза кметът Иво Димов.

Още снощи, полиция е влязла в най-голямото предприятие в района, но от там отричат да са виновни за замърсяването.

Междувременно Върховната административна прокуратура се самосезира по случая. Образувано е досъдебно производство за замърсяване на водите с отровни вещества. Извършват се процесуално-следствени действия в производствени бази и цехове на предприятия в близост до района на инцидента, под ръководството на Районната прокуратура в Димитровград.