Храни, които са опасни за зъбите

ВАРНА новини лого

Здравето на зъбите зависи от това с какво и как се храним. Свикнали сме да смятаме, че захарта и сладките храни са главните причинители на кариес и разваляне на зъбите. Освен тях обаче има много други храни, някои от които иначе полезни за здравето, които могат да навредят на зъбния емайл. Az-jenata.bg посочва кои са храните, които могат да причинят заболявания или счупвания на зъбите.

Пуканки

Пуканките изглеждат безобидни за зъбите, но всъщност не са. Те крият риск от счупване на зъбите заради твърдото ядро, което имат недостатъчно разпукалите се пуканки. Освен това дъвченето на пуканки може да предизвика нараняване и дразнене на венците, което е допълнителна предпоставка за поява на проблеми със зъбите.

Сушени плодове

Сушените плодове са колкото полезни, толкова и вредни. Полезни са заради хранителните вещества, които съдържат – витамини, минерали, фибри. Сушените плодове обаче са много концентрирани на захари, тъй като са дехидратирани. Това крие риск от разваляне на зъбите и поява на кариес. Освен това при консумация на по-голямо количество могат да предизвикат и скок в кръвната захар, което е допълнителен риск от диабет.

Подсладени напитки с кафе

Ако сте любители на кафето с карамелен сироп или подобни на него вариации на кофеиновите напитки в големи чаши, трябва да знаете, че те носят огромен риск не само за зъбите, но и за талията и кръвната ви захар. Подсладените кофеинови напитки са истинска калорийна и захарна бомба, която трябва да избягвате.

Ядки, семена

Ядките и семената са изключително полезни за здравето. Носители са на полезни мазнини, протеини, фибри и редица минерали. Те са полезни за цялостното здраве, но са потенциална опасност за зъбите. Твърдите им ядра и люспестата им текстура може да предизвика разраняване на венците, дразнене, счупване и напукване на емайла. Това са все предпоставки за заболявания на зъбите и венците.

Ледени кубчета

Някои хора обичат да дъвчат ледени кубчета. Те могат да счупят и напукат зъбите, а екстремно ниската температура, която влиза в съприкосновение с емайла, може да го увреди и да създаде условия за увреждане.

Енергийни напитки

Енергийните напитки са наситени с много захари, които вредят на зъбите. Освен това предизвикват дехидратация заради наличието на големи количества кофеин. Това създава допълнителни условия за разваляне на зъбите.

Фъстъчено масло

Фъстъченото масло е полезно за сърцето заради добрите мазнини, които съдържа. В него обаче може да има добавена захар, която уврежда зъбите. За да сте сигурни, че си купувате чисто натурално фъстъчено масло, винаги четете внимателно етикета.

Консервирани плодове

Ананас в консерва може да е любимият ви компот, но той и подобните на него съдържат големи количества захари – веднъж в самия плод и втори път под формата на добавени захари за подобряване на вкуса. Избягвайте ги, ако искате да запазите здравето на зъбите си.