Ниски цени и много купувачи на „Колхозния“ във Варна (СНИМКИ)

ВАРНА новини лого

Интересът към плодове и зеленчуци родни производство на „Колхозния пазар“ не спада. Това заявиха търговци пред репортер на „ВАРНА новини“.

На повечето сергии килограм български домати вървят около 1,00 – 1,80лв., докато в големите вериги тяхната стойност е минимум 2 лв. Аналогична е и разликата при цените на розовите домати. На пазара килограм от тях може да бъде закупен за цена от 1,60 до 3,00 лв., докато в хипермаркетите стойността е по-висока.

Само за левче килограма се продават българските краставици и репички, което е с 40-50 стотинки по-евтино отколкото в търговските вериги. Подобна е и разликата в цените на морковите, зеления пипер и чушките, които са търгуват съответно за 1,20 лв., 1,60 лв. и 0,40 – 1 лв. или с по 0,50 лв. по-евтино.

При плодовете най-изгодно излизат пъпешите, сливите и крушите. На пазара килограм пъпеш се търгува за 1,20 лв. или с 40 стотинки по-евтино отколкото в хипермаркетите. На повечето сергии сливите се продават по 1,20 лв., а крушите по 2 лв. – с по 20 стотинки.

Запазва се и чувствителната разлика в цената на пресните подправки, които на „Колхозния пазар“ може да се закупят за два-три пъти по-евтино отколкото във веригите.

ВАРНА новини