Виктор Димчев: Има оптическа измама за повече хора на протестите

„Числата, които организаторите изнасят за броя на протестиращите са многократно преувеличени“, сподели пред БНР фотографът Виктор Димчев. Той използва технология за преброяване на всеки човек, който се вижда на хубаво направена панорамна снимка.

„Преброяването отнема няколко минути и всеки може да свери резултата“, твърди Димчев и посочва, че на протеста вчера е имало не повече от 700-800 души.

„Виждат се много хора, които вървят в колони от по 10-15 човека по улица, широка около 12 м. Сами можете да изчислите, дали ако минат 80 000 души, няма да им отнеме часове да се извървят всички… Няма доказателство, че на протестите има повече от хора, отколкото аз твърдя“, обяснява изнесените от него цифри Димчев.

Според фотографа има различни причини, които създават оптическа измама и визуално усещане за повече хора, отколкото реално е броят им.

„Аз съм солидарен с искания за промяна на системата, в която живеем. Всичко друго е служба в нечий процентен резултат в следващите избори, политическа нагласа или защита на интересите на определен човек“, изтъква Димчев.

По думите му през последните четири години сме наблюдавали една изключително импотентна опозиция – парламентарна и извънпарламентарна.

„Това не може да генерира промяна. Опитът в края на мандата да бъде представено като едва ли не някаква невероятна борбеност от страна на опозиционните сили, които, видите ли, се борят срещу страшния модел, звучи нелепо. Всички участници в протестите през последните години са били участници във властта пряко“, подчертава фотографът. Той смята, че малка група хора, подплатена с финанси, симулира граждански протести и бунтове, използвайки невъзможността на властта да ги отстрани.

„С едни маломерни групички обикалят страната напред-назад и правят нещо средно между пиар кампания, медийно представяне на новите политически проекти на Васил Божков, Мая Манолова и на различни други участници в този процес и се опитват да натрупат политически авторитет върху едно автентично протестно движение, каквото са безспорно част от младите хора, които искат своята промяна“, категоричен е Димчев.