Британските власти задействаха приложението за проследяване на заразени с COVID-19

ВАРНА новини лого

Британското здравно министерство задейства днес в Англия приложението за проследяване на контактували със заразени с коронавирус, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Програмата за правене на тестове и за проследяване на контакти е от ключово значение за намирането на огнища на COVID-19 и за възобновяване на икономическите дейности.

Приложението за смартфони, разработено от британската Национална здравна служба, първоначално бе планирано да заработи през май, а след това през юни, но и двата пъти това не се случи. Правителството реши през юни да се откаже от националния си модел при създаването на приложението и да се ориентира към система, създадена от технологичните гиганти „Епъл“ и „Гугъл“.

„Работихме заедно с технологични компании, с международни партньори, с експерти в сферата на опазването на личните данни и с медицински експерти, за да създадем приложение, което е лесно за употреба, надеждно и което ще допринесе за сигурността на страната“, заяви британският здравен министър Мат Ханкок.

Приложението ще бъде тествано на остров Уайт, намиращ се на юг от Англия. То ще съхранява информация за това колко дълго време и колко близо е бил един човек до друг и ще ги известява и двамата, ако впоследствие един от тях е дал положителна проба за COVID-19.

Изследователи от университета Имперски Колеж в Лондон смятат, че шест процента от населението на Англия, или 3,4 милиона души, са заразени с Ковид-19, предаде Асошиейтед прес.

Заключението на учените се базира на проучване, в което са участвали 100 000 произволно избрани доброволци, използвали домашни тестове за антитела.

Според проучването на Имперския колеж най-висок е процентът на заразените в Лондон – 13 процента. За чернокожите, азиатците и хората от други етнически малцинства има два или три пъти по-голяма вероятност да са се заразили с COVID-19 от белите хора, заключават учените.

Според Имперския колеж заразените в Англия са много повече, отколкото са според американския университет „Джонс Хопкинс“, според който те са 270 971, предаде novini.bg.