Съветът за сигурност на ООН започна гласуване по проекторезолюция за продължаване на оръжейното ембарго срещу Иран

Съветът за сигурност на ООН започна гласуване по проекторезолюция за безсрочно удължаване на оръжейното ембарго срещу Иран, предадоха от ДПА, цитирани от БТА.

Членовете на Съвета за сигурност ще разполагат с 24 часа да гласуват в съответствие с правилата за дистанционна работа.

Съединените щати внесоха проект на резолюция в Съвета за сигурност за удължаване на ембаргото, чийто срок скоро изтича.

Дипломати прогнозират, че резолюцията няма да бъде приета и че предложението на САЩ за приемането й може да навреди на иранското ядрено споразумение.

Срокът на ембаргото срещу Иран изтича на 18 октомври, в съответствие с резолюцията на ООН номер 2231, в която Съветът за сигурност одобри споразумението за ядрената програма на Техеран, подписано във Виена през 2015 г.

В проекта на резолюция на САЩ, до който ДПА си осигури достъп, се предлага ембаргото да бъде удължено за неопределен срок. Според Вашингтон, ако ембаргото бъде отменено, Иран ще започне необуздана търговия с оръжия.

Русия и Китай, които имат право на вето, сериозно се противопоставиха на американското предложение.

Вашингтон заплаши, че ако резолюцията бъде отхвърлена, ще задейства специален механизъм, предвиден в споразумението от Виена, който позволява на подписалите го страни да се аргументират със „значително неизпълнение“ на договореностите от една от страните, за да възстановят всички санкции на ООН срещу Иран.

Подобно действие би сложило край на иранското ядрено споразумение, чиято цел бе да се избегне разработването на ядрени оръжия от Техеран.

Според критици Вашингтон няма право да задейства специалния механизъм, тъй като американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от иранското ядрено споразумение през 2018 г.

Практическото значение на споразумението, постигнато между Иран от една страна и Великобритания, Китай, Франция, Германия, Русия и САЩ от друга, започна да намалява след изтеглянето на Вашингтон от него и след като Техеран започна да нарушава много от съдържащите се в него договорености, отбелязва ДПА.

Иранският президент Хасан Рохани заяви, че евентуално удължаване на ембаргото срещу Иран ще има своите последици, но не уточни какви ще са те.

Американският държавен секретар Майк Помпейо заяви, че Съветът на сигурност трябва да потърси отговорност на Иран, като удължи срока на ембаргото.