Ръст на случаите на заразено със салмонела пилешко месо от Полша

ВАРНА новини лого

От началото на годината досега инспекторите от Агенцията по храните са взели над 1400 проби от пилешко месо, внос от Полша. В 26 от тях е открита салмонела. Само за сравнение, за миналата година случаите са три, предаде БНТ.

От общо 26 проби със заразено месо, само 10 са от опасните видове салмонела, останалите 16 са за щамове, които не са опасни за човешкото здраве. Въпреки това ветеринарите оповестяват всички случаи и предприемат унищожаване на заразеното месо.

Д-р Кремена Стоева, Дирекция „Контрол на храните“ БАБХ уточнява, че установената салмонела е в различни разфасовки – и при цяло пиле, и при различни видове разфасовки – бутчета, крила, филе, навсякъде.

Заради зачестилите случаи на заразено със салмонела вносно пилешко, още на границата инспекторите взимат проба от всяка пратка. Докато не излязат резултатите месото не се пуска по магазините.

Температура над 70 градуса убива бактерията, така че добре сготвеното пилешко месо не е опасно и не може да ни зарази.Иначе симптомите на заразяване със салмонела са висока температура, гадене, повръщане, разстройство.

Д-р Александър Георгиев, общопрактикуващ лекар препоръчва пациентът да потърси лекарска помощ още при първите симптоми, особено за рисковите групи, които са малки деца до 5 години или кърмачета или възрастни хора. Също така хората работещи в кухни или заведения за обществено хранене задължително трябва да потърсят лекарска помощ.

България няма как да спре вноса на пилешко месо от Полша, тъй като и двете страни са част от свободния Европейски пазар. Това, което може да се направи, е полските ветеринари да завишат контрола върху птицевъдите и обектите за преработка на пилешко. А българските ветеринари да затегнат максимално контрола на границата ни.