Две обвинения за протестиращ след конфликта с колата на майката с две деца

Две обвинения – едното за хулиганство, другото за увреждане на МПС, са повдигнати на един от задържаните след конфликта на булевард „Ситняково“ пред румънското посолство. В момента обвиняемият е задържан за 72 ч. Прокуратурата ще отправи искане за постоянното му задържане, а мярката за неотклонение ще се гледа днес или утре. Това каза по bTV адвокат Полина Велчева, която е поела защитата на единия от задържаните – Георги Георгиев.

Трима протестиращи бяха задържани на 17 август вечерта, след като майка с две малки деца опита да премине с автомобил през блокадата пред румънското посолство и почти беше линчувана от тълпата.

„Георги Георгиев е роден през 1994 г. и работи като готвач. Той е бил част от протеста, който е стигнал до „Ситняково“, пред румънското посолство, по негови думи, протестиращите са блокирали и другия булевард – „Гео Милев“. От там е спрян достъпът на автомобилите, но един е успял да мине блокадата. На втората блокада хората са помолили шофьора да обърне, както са направили другите“, разказа Полина Велчева.

Адвокатът обясни, че Георги Георгиев не е знаел, че в колата има две деца, видял е само, че тя минава през едно колело.

По твърденията на адв. Велчева „шофьорът се засилва срещу хора, които са били пред колата. Пред него момиче е паднало пред гумите на колата. Било е голяма суматоха, имало е и деца“.

По думите на Георги, той е извикан от полицейските служители да му бъде извършена справка, след това са му казали че е задържан и е откаран в Първо районно, каза още Полина Велчева.

На друг задържан за инцидента – С.А. е повдигнато обвинение за това, че по същото време и на същото място е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, за да попречи на Е.М. да премине с управлявания от нея лек автомобил през кръстовището, блъскал по лекия автомобил, изкъртил с ръце задна регистрационна табела на автомобила, които действията извършил пред двете ѝ непълнолетни деца, намиращи се на задната седалка на автомобила. Той е пуснат под гаранция от 500 лв.

dir.bg