Днес е последният ден на джаз фестивала „Варненско лято 2020“

След две концертни вечери, посрещнати с много настроение от почитателите на свободната музика, Международният джаз фестивал „Варненско лято“ 2020 завършва днес, 20 август, с два очаквани с интерес концерта в двора на Археологическия музей.

Началото ще е на тромпетиста Роко Захариев и проекта „Роко и неговите братя“ заедно с Александър Логозаров – китара, Васил Хаджигрудев – контрабас и Димитър Семов – ударни. Последният концерт ще бъде на Константин Костов – Агниешка Хекиерт квартет. Заедно с Агниешка, за която Боби Макферин казва, че носи музиката в кръвта си, и пианиста Константин Костов, ще бъдат Димитър Семов – ударни и Радослав Славчев – бас китара.

Музикантите в първия концерт:

Росен Захариев, роден 1971 в София, започва да свири пиано на 7 години, а на тромпет на 10. След като завършва Софийското музикално училище, е приет в Ротердамската консерватория при Боб Брукмайер, а от 1995 до 2000 живее и работи в Бостън и Ню Йорк. Основна движеща сила в джаз и авангард-сцената, Захариев е и от пионерите на “instant composition“ в България.

Александър Логозаров, преди да се запали сериозно по китарата, трупа опит със самоделни картонени китари, летви от стари гардероби и т.н.

Рокенролът е неговото първо музикално училище. Желанието му да разбере как “работи” “голямата” музика го запалва по джаза. Заминава в Холандия, където учи с някои от местните големи имена, както и с редица гостуващи музиканти от Ню Йорк. Китарата и импровизацията остават неговите основни страсти, без вричане в стилови рамки. От 2014 живее в София. Свири като гост солист с Биг бенда на БНР, в проекти на Христо Йоцов, Антони Дончев, Росен Захариев, Васил Петров, Ангел Заберски. Съавтор в групата “Лилия Илиева и Минимум квартет”, с която през 2018 издават албума “No Stars At All”.

Васил Хаджигрудев е контрабасист, активен музикант от 2008. Съосновател на Фондация „Да бъде“ и Новосадския колектив „Хорз“. Бакалавър по джаз музика в Консерватория “Принс Клаус” в Нидерландия и магистър по класически бас и композиция в НБУ. Преподава музика в ЕММDАТ Малага, Испания, в периода 2016-2018.

Музикантите във втория концерт:

Агниешка Хекиерт е сред най-ярките представители на полската джаз сцена. Композитор, автор на текстове и аранжименти, Агниешка добива международна популярност през 2013, когато Universal Music издават албума й „Stories“. В записването му участват редица европейски топ музиканти, а самият албум е включен в престижната селекция на „Джаз форум“ за най-добър дебют. „Stories“ е смесица от балкански звуци и ритми, славянска душевност и затрогващи вокални пасажи. Освен в множеството концерти с Макферин на неговия албум „Vocabularies“, Агниешка Хекиерт партнира на Казуми Уатанабе, Джеф Бърлин, WeBe3, Rhiannon, Роджър Трийс и др. Певицата работи в тясно сътрудничество с пианиста Константин Костов.

Константин Костов роден 1979 във Враца, възпитаник е на Музикалното училище в Плевен, където завършва класа по пиано на Елеонора Карамишева и Десислава Вълчанова през 1998. Учи в НМА „П. Владигеров“ специалност джаз пиано при проф. Юлия Ценова. През 2001 продължава обучението си в Академията в Мюнхен в класа по пиано на Леонид Чижик. От 2008 е преподавател по джаз пиано. Наред с преподавателската дейност концертира на различни фестивали и концерти в Европа и Азия.

Димитър Семов е сред предпочитаните барабанисти, канени в най-ярките джаз формации на българската сцена. Свирил е във водещи формации на родната сцена, със знакови за джаз и поп музиката инструменталисти и певци, със световноизвестни музиканти като Charles Papazoff, Тony Jones, Chico Freeman, Aнтони Дончев, Glenn Ferris, Franck McComb, Петър Славов, Mike Moreno, George Garzone, Conrad Herwig, Асен Дойкин, Теодосий Спасов, Mark Small, Живко Петров, Dean Bowman, Margriet Sjordsma, Милчо Левиев, Марио Станчев, Биг бенда на БНР. Като част от триото на Живко Петров – JP3, Семов стои зад многобройни джаз и поп проекти, създадени у нас през последните 15 години.

Радослав Славчев е един от водещите бас китаристи в България. На 10 години дава началото на своята музикална кариера, като започва да свири на класическа китара, а на 14-годишна възраст започва да свири на бас китара. През 2006 завършва Националната музикална академия със специалност бас китара. Свирил е още с групите – Studio X, Мастило, Safo, Балкански коне, Шаказулу оркестра. Записвал е и е работил с имена като Васил Наиденов, Стоян Роянов – Ya-Ya, Васил Петров, Теодосий Спасов, Сецилия Лонг (USA), Deep Zone, Спенс, Белослава, Рут Колева, Братя Мангасарян, Валя Балканска, Иво Папазов – Ибряма, Frank McComb, Freak Power и легендарния американски барабанист Poogie Bell. В момента свири в няколко проекта, един от които е “High Time” – alternative jazz & fusion трио с неговите приятели Тони Рикев и Ники Данев. Участвали са във всички джаз фестивали в страната.

Международният джаз фестивал “Варненско лято” е основан през 1992 и се провежда ежегодно с участието на музиканти от чужбина и България. Организатор е Варненското джаз общество с финансовата подкрепа на фонд „Култура“ на Община Варна.

Нина Локмаджиева