Полицаи разкриха две наркооранжерии

ВАРНА новини лого

Снимка: МВР.

Двама мъже са задържани при операция срещу наркоразпространението на територията на областта. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Акцията е част от провеждащите се в цялата страна специализирани полицейски операции срещу наркоразпространението, под ръководството на прокуратурата.

Подробности за успешната реализация представиха административният ръководител на Окръжна прокуратура – Ловеч Валентин Вълков и заместник-директорът на областната дирекция на МВР комисар Цветозар Цанков.

До вчерашните разкрития се стига след съвместна оперативно-издирвателна работа на криминалисти от ОДМВР и РУ Ловеч и окръжната прокуратура в града. В хода на работата, в хотел в центъра на Летница, и прилежащи към него сгради, криминалистите откриват три помещения за отглеждане на марихуана и изградени към тях високотехнологични и скъпи инсталации: вентилационна, осветителна и напоителна. Имало и отделно помещение за сушене на добитото количество марихуана.

В непосредствена близост, в съседна сграда, са разкрити още няколко помещения, с друга наркооранжерия, отново с пригодени за сушене и производство на канабис помещения.

И в двете лаборатории са намерени изсушени количества канабис, готов за експедиция, с общо тегло около 50 кг, а общият брой на зелените растения в помещенията е малко под 700. При направените полеви тестове откритите растения са дали положителна реакция канабис. По първоначални данни, задържаните количества канабис са с пазарна стойност, равняваща се на десетки хиляди лева.

На този етап са задържани двама жители на гр. Летница, като на единия е наложена мярка за неотклонение до 72 часа и предстои внасяне на искане за постоянното му задържане. В процес на изясняване е съпричастността към деянието и на трети човек.

От началото на годината до 20 август на територията на Ловешка област са образувани 77 досъдебни производства за държане и производство на наркотични вещества, а привлечените към отговорност са 55-ма.

Отново бе припомнено, че със старта на учебната година, под ръководството на прокуратурата, на територията на цялата страна е планирано провеждането на специализирани полицейски операции с акцент превенция и недопускане на разпространение на наркотични вещества сред учениците.