Кремъл не вижда повод за разследване на случилото се с Навални

ВАРНА новини лого

Кремъл заяви днес, че засега не вижда повод за разследване на обстоятелствата около случилото се с опозиционния политик Алексей Навални, и че първоначалната диагноза на германската болница за отравяне все още не е категорично потвърдена, предадоха Ройтерс и ТАСС, цитирани от БТА.

Германският канцлер Ангела Меркел вчера призова Русия да разследва предполагаемото отравяне на Навални и да привлече към отговорност извършителите, след като германски лекари откриха признаци на отровно вещество в организма му.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред журналисти, че германската болница не е установила по категоричен начин веществото, причинило състоянието на Навални. Говорителят добави, че не е ясно защо германските лекари „бързат“ да употребяват думата „отравяне“.

„Първо трябва на открием веществото, да се установи, какво е станало причина за това състояние. С други думи за едно разследване трябва да има повод. Засега констатираме с вас, че пациентът се намира в кома. Ако бъде установено веществото, и ако бъде установено, че това е отравяне, тогава, разбира се, това ще стане повод за разследване“, заяви Песков, цитиран от ТАСС.

„Работата е там, че германският ми колега веднага започна да говори за голяма степен на вероятност или вероятност за отравяне“, каза говорителят на Кремъл и добави: „Тук можем само частично да се съгласим. Защото, тогава той трябваше да каже, че има също вероятност за еди-кой си вариант, трети и четвърти. Това са все варианти, който бяха разглеждани от нашите лекари, но да се говори само за един вариант – смятаме това за неправилно на този етап“.

„Разбира се, че нашите лекари са готови и сами да предоставят пробите от първите анализи и разчитат да предложат на германските си колеги да обменят информация и различен биологичен материал“, допълни Песков.

В разговора си с журналисти говорителят на Кремъл заяви, че не смята, че има тенденция за покушения върху критици на руския президент Владимир Путин, отбеляза ТАСС.

„Това не е така. Не мога да се съглася с вас, че това е някаква тенденция“, заключи Песков.

Твърденията, че Навални е бил отровен, са прибързани; клиничната картина не е типична за подобни ситуации, заяви Сергей Шигеев, шеф на Бюрото за съдебно-медицинска експертиза към здравните власти на град Москва.

„В медиите се публикуват много сведения за евентуалното отравяне като за доказан свършен факт. След внимателно проучване на всички сведения, представени в медиите смятаме, че чуждестранните ни колеги прекалено избързват с изводите“, каза той.

По думите на Шигеев в момента е ясно „единствено, че у пациента е установена намаляла активност на холинестеразата, оттук се прави извод, че става дума за отравяне с инхибитори на холинестеразата“. „Този извод е прибързан, тъй като не е доказан“, посочва специалистът и добавя, че не се знае колко е намаляла активността на холинестеразата, не е установено и веществото или веществата, които са допринесли за това.

„Инхибитори на холинестеразата са не само фосфорорганичните отровни вещества, но и някои лекарства, често срещани в медицинската практика: акридините, пиперидините и карбаматите, широко използвани в неврологията и психиатрията, които всеки може да взема по едни или други причини“, отбеляза експертът.

Подобни препарати може също да бъдат инжектирани на болен, лежащ в реанимационно отделение, добави той.

Германските лекари, които лекуват Навални в берлинската болница „Шарите“, заявиха вчера, че той е бил отровен, преди да изгуби съзнание в самолет в Русия миналата седмица. Първоначално опозиционерът бе настанен в болница в сибирския град Омск. Лекари заявиха в понеделник, че са открили следи от отравяне с инхибитори на холинестеразата.

Главният токсиколог на региона и началник на клиниката по отравяния в сибирската болница Александър Сабаев съобщи впоследствие, че изследванията, направени в Омск, не са установили в организма на пациента инхибитори на холинестеразата.