Замесен ли е във финансови злоупотреби варненски общински съветник от „Демократична България“?

ВАРНА новини лого

Николай Капитанов, Снимки "Фейсбук"

Интересни предположения за мащабна финансова схема и злоупотреба с доверието на инвеститорите прави в редица свои разследвания икономическото издание „Капитал“ относно строежа на Историческия парк край с. Неофит Рилски, пише в профила си във „Фейсбук“ Николай Георгиев. Разработката представя в детайли схемата за финансиране на проекта, свързаните лица, подозренията за злоупотреби, заобикаляне на закона и липса на контрол от страна на ресорните държавни институции. Икономическият модел на проекта предвижда набиране на милиони левове от малки акционери – обикновени граждани, привлечени от идеята за бърза печалба, облечена в патриотична опаковка и носталгия към Велика България.

Демократ срещу Демократа

Имената на двама общински съветници от „Демократична България“ лъсват в журналистическото разследване – тези на Милен Георгиев от Ветрино и Николай Капитанов от Варна. Съмишленици в партийната дейност, двамата се оказват от двете страни на демаркационната линия, разделяща интересите на местните хора в селото от тези на инвеститорите. Докато Милен Георгиев е гласува „против“ продажбата на безценица на общински имоти в землището на с. Неофит Рилски за нуждите на парка, то Николай Капитанов се явява търговски директор на една от фирмите, занимаваща се с художественото изпълнение на проекта – „Трежър“. Компанията е и един от четирите основни акционери в дружеството-инвеститор. Подобно вътрешнопартийно разделение, мотивирано от възможността за крупни печалби на гърба на обикновените хора, историята на демократите не помни от времената на Иван Костов и свързаните с него приватизационни сделки.

От пусто в празно

Според разследването на „Капитал“ проследяването на финансовите потоци на проекта е до голяма степен обречено на неуспех. „Финансовата структура на Исторически парк е направена така, че да се възползва от всяка възможна вратичка в законодателството и да набира капитал напълно нерегулирано. Проектът генерира финансиране чрез продажба на акции, но без издаването на нови такива – вместо това капиталът от 1 млн. броя акции, всяка с номинална стойност 1 лв., остава непроменен от години в Търговския регистър“, се казва в разработката. Дружеството емитира също облигационни заеми за милиони левове с 40% годишна лихва, отпускани към приближени дружества, което отваря врата за източване на Исторически парк при потенциален фалит. Самото изграждане на атракциона преминава през множество навързани юридически лица, като най-важното от тях е свързаната с Николай Капитанов фирма „Трежър“. С изпитана във времето схема, Историческият парк възлага строителните работи на „своя“ фирма, като по този начин източва от дружеството инвестираните от акционерите средства. Аферата досущ копира алгоритъма, по който приближени до КТБ и Цветан Василев изпразват хазната на банката чрез отпускане на кредити без покритие.

Парите над всичко

Възможността за финансова облага в огромни размери успява да обедини в боен юмрук политици от няколко политически партии у нас – постижение, което никоя държавна кауза не успя да постигне през годините. Наред с общинския съветник от „Демократична България“ Николай Капитанов, в защита на Исторически парк активно се включва лидерът на разследваната от ДАНС русофилска партия „Възраждане“ Костадин Костадинов. Сред облагодетелстваните акционери е и Силвия Попова, съпруга на кмета на Пазарджик Тодор Попов, станал известен в цяла България с имението си в с. Паталеница.

Кога финансовата пирамида ще рухне, погребвайки надеждите за печалба на хиляди българи? Ще понесат ли наказателна и политическа отговорност замесените лица? Трудно ще получим отговори на тези въпроси, защото над Исторически парк тегне тежка мъгла. Всеки опит за осветляване на порочните схеми е посрещнат на бойна нога. Всеки дръзнал да защити честта на непреходната българска история, въвлечена в ниските страсти на преходни хора, is wanted!

от профила на Николай Георгиев във „Фейсбук“

Историческия парк край с. Неофит РилскиИсторическия парк край с. Неофит РилскиИсторическия парк край с. Неофит Рилски

Историческия парк край с. Неофит Рилски
Николай Капитанов