Папа Франциск: Клюките са напаст, по-лоша от COVID-19

Папа Франциск

Папа Франциск заяви, че клюките са „напаст, по-лоша и от Ковид-19“, която се опитва да раздели Католическата църква, съобщи БТА.

Папата се отклони от предварително подготвения текст, за да повтори честото си оплакване за клюките в църковните общности и дори във ватиканската бюрокрация.

На седмичната си благодарствена молитва той не спомена подробности, но подчерта, че дяволът е „най-големият клюкар“, който се опитва да раздели църквата с лъжите си.

„Моля ви, братя и сестри, нека се опитаме да не клюкарстваме“, заяви Франциск. „Клюките са напаст, по-лоша от COVID-19. По-лоша. Нека направим голямо усилие: Никакви клюки!“, допълва той.

Папата отправи призива си, докато коментираше част от Евангелието, говорещо, че хората трябва да се порицават насаме, когато направят нещо лошо. Католическата йерархия отдавна разчита на тази „братска корекция“ между свещениците и епископите, за да ги накара да променят поведението си, когато съгрешат, без да оповестява проблемите публично. Жертви на сексуални злоупотреби заявиха, че тази форма на порицания насаме е позволила на злоупотребите в църквата да продължават и е дала възможност както на извършителите, така и на висшестоящите, прикрили деянията им, да избегнат наказание, предаде novini.bg.