Проф. Кантарджиев: Руската ваксина е дала адекватен имунен отговор в пациентите

ВАРНА новини лого

Снимка БТА

Преди седмица в авторитетното медицинско списание „Лансет“ излезе първото официално съобщение за руската ваксина, че всички досега ваксинирани са получили адекватен имунен отговор като антитела и клетъчен имунитет. Това означава, че има светлина в тунела. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев пред Нова тв.

Той припомни, че България подписа договор с „Астра Зенека“. „Милиони ваксини са поръчани за нашата страна. Това ще стане късната есен, зимата или началото на другата година. Разчитаме много на ваксината, защото това е един от начините за овладяване на респираторна вирусна инфекция“, каза още той.

Проф. Кантарджиев обясни, че в България първи ще се ваксинират лекарите, медсестрите и рисковите групи.

„За съжаление ваксината е жива и за онкоболните може да не е подходяща“, предупреди той.

По думите му разумните хора вече знаят какви са правилата и 90% от тях ги спазват.

„10% са хора, които се чувстват незначими, и искат да направят нещо, с което да направят впечатление. Проблемът е там, че маската е по-добре на лицето на този, който може да зарази. Когато много се говори за нещо и се нагнетява напрежение. Същото беше преди Великден“, каза проф. Кантарджиев във връзка с предстоящия присъствен старт на учебната година, като препоръча на местата, където има струпване на ученици, да се носи маска.

„Преди 4 седмици много млади хора се заразиха – на балове, нощни заведения, публични прояви. Тези млади хора заразиха много възрастни, което доведе до повишаване на смъртността. Вече трета седмица имаме намаляване на случаите на заразяване“, каза още той.

Професорът уточни, че трябва да сме благодарни на горещото и сухо време. „Стане ли студено трябва да се научим да носим маските. Пушачите са с по-нисък риск, защото пушенето води до по-малко рецептори в клетките, а рецепторите хващат вируса. Който си пуши, да продължава да си пуши. Политизира ли се медицински проблем и вече прозират други интереси“, обобщи той.

dir.bg