„Черно море Тича“ стяга отбор с юношите, връща се в зала „Христо Борисов“

Георги Ганчев и Галин Стоянов

Георги Ганчев (вляво) и Галин Стоянов. Снимка narodensport.eu

Ръководството на баскетболния „Черно море Тича“ даде днес пресконференция, която е първа от началото на подготовката за новия сезон. Поводът е и предстоящата първа контрола тази вечер срещу тима на Спартак (Пл). Президентът на клуба Георги Ганчев и главният треньор Галин Стоянов говориха за обстановката в отбора.

„Има неяснота за новия сезон свързана с пандемията. На този етап мачовете ще са без публика. Ще стартираме шампионата само с наши състезатели. Оптимисти сме по отношение на финансирането на клуба“, каза Георги Ганчев.

Той обяви, че Георги Бакалов е напуснал клуба и няма да работи с подрастващите. Неговата възраст ще се води от Спас Натов.

„Жоро много изненадващо взе това решение. Сериозен удар е за нас. Той беше най-добрият ни треньор, който работи в школата. В момента учи и това също може би е една от причините за неговото решение, но има и други такива. Няма яснота в тази посока. Знам, че един ден ще се върне отново“, каза Георги Ганчев.

Не вярва, че причина за напускането на Бакалов е неуспеха на финала в старшта възраст, където варненци не успяха да станат шампиони. Пом. треньорът в мъжкия тим Кирил Петров също е напуснал клуба и се е прибрал в родния си град Ямбол. Във варненския клуб се очаква да пристигне Дани Клечков, който ще води юношите старша възраст.

На този етап обаче нещата не са сигурни и се очаква развитие. Пламен Алексиев е имало вероятност да бъде играещ помощник треньор на Галин Стоянов в мъжкия тим, но няма да му е лесно. По-скоро той ще помага на Клечков при юношите. Иначе Алексиев ще участва и в мачовете на тима.

Саша Топчов вече не е изпълнителен директор на „Черно море Тича“. Той се завръща в собствената си академия „Стар баскет“. Няма да има такъв пост вече в клуба. Причините за напускането на Топчов не са ясни и не бяха коментирани.

През новия сезон отборът ще играе домакинските си срещи отново в зала „Христо Борисов“.

Първият мач на варненци от шампионата е на 10 октомври, когато приемат Академик (Пд). По непотвърдена информция отборът на Академик (Правец) може да не участва в шампионата и на практика да бъде закрит. Това обаче на този етап са само коментира, като официална информация от ръководството на клуба по темата все още няма.

Галин Стоянов сподели, че има удоволствието на работи с един от най-интересните и най-качествени юноши у нас. Мъжкият тим на варненци на практика е съставен от юношите на клуба.

„От 18 г. сигурно сме най-добрата баскетболна школа в България. Критерии за това за мен е колко юнши успяват да попаднат в мъжкия тим и колко от тях играят в нацинални отбори“, каза Патрика.

Стойков и Молдов вече излизат от юношеския отбор. Йорданов – също. На Пламен Алексиев ще се разчита и през този сезон, но неговото бъдеще е в треньорска посока. Веско Георгиев остава твърдо при варненци. Сашо Янев на този етап също е част от отбора, но с него предстоят разговори. Цветомир Куртев ще играе за варненци. От Мартин Стефанов се очаква още повече през новия сезон.

С отбора тренира и Милош Чойбашич, но той няма договр с отбора. С него също ще се разговаря.

„Целта ни е да развиваве младите и да им даваме шанс за игра. Склонен съм да прощавам грашките на млади, но амбициозни състезатели“, каза треньорът Галин Стоянов.

Той смята, че Балкан, Рилски спортист, Берое и Левски-Лукойл ще са сериозните отбори в първенството. Не отписва и Спартак (Пл), които са със съриозна селекция. Ямбол ще има 4 америкарци в състава си. Черноморец (Бс) също са с добра селекция. Очертава се сериозен сезон.

Първата контрола на варненци е днес срещу Спартак (Пл). На 11 септември гостуват на „акулите“ в Бургас. На 15-ти този месец пък приемат Черноморец (Бс). На 25 септември пътуват за Ямбол. Търсят се съперници за още две проверки.

Текст и снимка Румен Генов, БНР