Социолози: Протестът бетонира Бойко Борисов

Първан Симеонов и Мира Радева

Кадър bTV

На 6 септември, денят, в който отбелязахме Съединението на България, политиците отново заложиха на речи с послания към актуалната обстановка.

„Не бих се спирала на конкретната ситуация на 6 септември, колкото на този емоционален градус, този емоционален тон, който силно ме смущава. Не знам защо в политиката рациото отива далеч назад и всички сме едно русло на емоционалност, която не можем да овладеем. Съвършено ясно е, че нашият политически модел е в тежка криза, само че когато имаш сериозни проблеми, тяхното решаване трудно става с викане, както е и в едно семейство“, коментира за bTV социоложката Мира Радева.

Според Първан Симеонов на 6 септември сме чули три послания. Първото е на президента за обединение срещу „шайката“, второто е на Борисов за обединение въобще – „дайте да не разединяваме нацията“, а Каракачанов каза „обединението е да седнете вие двамата и да се разберете“.

„И трите неща са верни. Това, което най много ме притеснява е, че се оформят две неголеми агитки и те слушат само себе си и вярват само на себе си, а през това време непредубедената публика ще започне да извръща поглед“, смята Симеонов.

Според него протестът е бетонирал Бойко Борисов.

„Това е парадоксално, но той така е притиснат в ъгъла, че няма как да стигна до вратата“, заяви Симеонов, според когото за премиера конфликтът в момента е изведен на полето на „игра на честта“ и е късно да се говори за оставката му.  

Политологът припомни, че премиерът е имал много висок рейтинг покрай кризата с коронавируса.

„Борисов направи много грешки с прекомерния натиск и амбиция по отношение на коронавируса. И цялостната обстановка на забрани изнервя хората“, смята пък Мира Радева.

Според нея дебатът за конституция трябва да се изнесе извън парламента, който не се ползва с високо доверие.

Първанов направи паралел с протеста през 2013 г., когато множеството арт акции са го довели до това да изгуби своята острота, сега организаторите са избегнали това чрез радикализацията му на 2 септември, но това от друга страна е отблъснало част от непредубедените и сега е може би добре организаторите на недоволството да се върнат точно към такива пърформанси като през 2013 г.

Според него премиерът чака протестът да се изтощи и партизира, което е напълно възможно.

dnes.bg