Отбелязват имения ден на княгиня Мария Луиза във Варна – 8 септември 1894 г.

Катедралата във Варна в началото на миналия век

Катедралата във Варна в началото на миналия век. Снимка: Варненска дигитална библиотека

На 8 септември 1894 година княжеското семейство се намира във Варна и отбелязва именния ден на българската княгиня Мария Луиза. За церемониите научаваме от „Варненски общински вестник“ от 13 септември 1894 година:

„На 8 того се отпразднува в града ни най-тържественно именния ден на Н.Ц. Висечество Мария Луиза – Българската Княгиня. По 11 часа стана молебен в присъствието на Т.Т. Царски Височества в българската съборна черква, отслужен от Н.В. Преосвещенство Доростоло-Червенский Митрополит г. Григорий. Присъствували бях на молебена имаше голям парад на войската от местния гарницон, на площада пред съборната черква.

След пара – представление на г.г. офицерите пред Т.Т. Ц. Ц. Височества, в особен, нарочно за това приготвен павилион в черковния двор.

След преставлението на г.г. офицерите, часът около 12, представиха се на Т. Т. Ц. Ц. Височества в същия павилион: българското православно духовенство, чиновниците, гражданите, търговските, занаятчийските и др. съсловия и дамското общество.

След тия представления, часът в 1 след обед даде се в чест на Т.Т. Ц.Ц. Височества закуска в градския салон „Съединение“ от гражданите и офицерите. Вечерта целия град беше бляскаво осветлен, а между 7 и 8 часът имаше серенада с ладия и музика пред двореца в Евксиновград“.

ВАРНА новини