Рецепта на деня: Яхния от бамя (от тефтерчето на баба)

Рецепта на деня: Яхния от бамя (от тефтерчето на баба)

Източник gourmetfriday.com

Продукти:
500 гр. бамя
400 гр. белени нарязани домати на кубчета (пресни или от консерва)
100 мл. зехтин
50 мл. бял винен оцет
2 скилидки чесън – настъргани
3 глави лук – едро нарязани
2 с.л. ситно нарязан магданоз
1 с.л. сух риган
1 лимон (изцеден на сок)
морска сол и черен пипер на вкус
2 с.л. захар

Приготвяне:
С остър нож, отрежете дръжката (конусовидно) и твърдата част на стъблото на бамята. Кълцейте без да навлизате в меката месеста част на зеленчука. Идеята е маринатата да овкуси максимално и да проникне в бамята, като същевременно запазите структурата и целостта.

Измийте и отцедете бамята. Прехвърлете я в купа и залейте с оцета и 1 с.л. сол. Разбъркайте с ръце добре, така че да се смесят съставките и оставете така за 30 минути. Изплакнете със студена вода и отцедете. Вашият основен продукт вече е готов и може да преминете към следващата стъпка на готвенето.

Загрейте зехтина в голям тиган на средна температура. Сотирайте лука, чесъна, ригана и магданоза докато омекнат и добият златист цвят. Приблизително за около 8 – 10 минути. Добавете доматите и гответе още 5 минути. Сложете и бамята, изцедения сок от 1 лимон.

Овкусете със сол и прясно смлян черен пипер. Разбъркайте и добавете вода, колкото едва да покрие бамята. Гответе под капак половин час и още 15 минути без капак, до омекване на бамята и редуциране на соса.

Оставете ястието да „почине“. Поднесете топло поръсено с цветчета лавандула.

Добър апетит!