COVID-19 се отрази сериозно на броя на сключените бракове във Варна

ВАРНА новини лого

IStock İmage

COVID-19 продължава да дава своето отражение върху броя на сключените бракове във Варна. Това разкри за „Варна новини“ началникът на отдел „Радостни дейности“ към обредния дом в града Неждет Ахмед.

Голяма част двойките, запазили дати през летните месеци, още през пролетта отложиха церемониите за догодина, а броят на младоженците, решили да се венчаят, въпреки наложените ограничения, свързани с коронавируса, е значително по-малък от броят им за същия период през 2019-а.

За двата летни месеца – юли и август 2020 г. общо 205 двойки във Варна са си казали „Да“, като по-голяма част от тях са избрали да сключат граждански брак в делничните дни на музикален фон, като най-евтин вариант.

За същия период през миналата година под венчилото са минали 338 двойки, уточни началникът на отдела към „Обреди“ ЕООД.

Обредният дом предлага на бъдещите младоженци изнесени класически и фолклорни ритуали в двора на Ритуалната зала. Немалка част от двойките са се възползвали от тази възможност през летните месеци и са предпочели церемонии на открито. Основна причина за това са задължителните маски и ограниченият брой гости, които могат да присъстват в залата на закрито.

Въпреки вариантите за изнесени ритуали 11 сватби са анулирани през август и 3 до момента за септември, отново заради коронавируса, посочи Неждет Ахмед.

131 са заявените бракосъчетания за септември срещу 191 за миналата година, отбеляза началникът на „Радостни дейности“. Едва 48 от двойките са избрали съботно-неделните дни за своя празник, съпроводен с класически или традиционен български фолклорен ритуал.

За октомври до момента са заявени 32 сватби срещу 104, осъществени през 2019 г. За ноември 2020 г. заявката е само на една двойка, презаписала дата от месец май. Миналата година през ноември под венчилото са минали 59 двойки. За декември т.г. са заявени 2 ритуала срещу 63 през миналата година, уточни Неждет Ахмед.

По думите му част от младоженците отлагат сватбите за след пандемията, когато ще могат да направят тържествата си без да се налага да спазват ограниченията, наложени от COVID-19.

Мариана Стойкова