Кои са най-важните витамини за есента?

плодове и зеленчуци

Снимка: Thinkstock

Редица витамини могат да осигурят нормалното функциониране на тялото през есента. Кои са те, разкрива имунологът Марина Аплетаева.

„Бета-каротинът, който се съдържа в оранжевите или яркожълтите зеленчуци и плодове, играе решаваща роля за защита срещу сезонни заболявания”, каза тя. Бета-каротинът е и предшественикът на витамин А, който предпазва лигавиците на горните дихателни пътища от вируси и бактерии, пише БГНЕС.

„В природата чистият витамин А все още се съдържа в млечните продукти, но понякога съдържанието на мазнини в тях е доста високо, така че тук е необходима мярка“, каза лекарят за „Раша Тудей“.

Не по-малко важен за организма е витамин С. Аплетаева подчерта, че този елемент играе ролята на буфер, който помага за подобряване на клетъчния имунитет.