Чудо! Мъж възстанови опожарен от турците храм, Бог го дари със син (СНИМКИ+ВИДЕО)

ВАРНА новини лого

Снимки БГНЕС

Храм на “Св. Георги Победоносец” освети днес Неврокопският митрополит Серафим в с. Габрово, община Благоевград. Храмът, е възстановен наново след опожаряването му от османлиите по инициатива на Борислав Ханджийски. За възстановяването на черквата, Бог го дарява със син, който е кръстен Георги.

„Идеята за възстановяването на храма се роди след няколко посещения в Света гора, първо, защото е в родното село на баща ми, и второ – заради вярата в Бог“, каза пред БГНЕС Борислав Ханджийски.

Първоначално той започнал възстановяването с няколко приятели, а след това получил помощ от много други хора, мнозинството, от които не познавал.

„Девет месеца отне възстановяването на черквата, първо изкопахме основите на ръка, след това за 10 дни майстори от Горно Дряново вдигнаха стените на храма с голи ръце, което за мен си е чудо“, допълни Ханджийски.

Според него от стария храм били останали зидове, високи не повече от метър.

„Не сме променили нищо, почти цялата черква е запазена във вида, в който е била преди векове, строена е в края на XVI и началото на XVII в., иконата над входа е копие на чудотворната на Св. Георги от Зографския манастир в Атон“, обясни Борислав.

Той се похвали, че иконата наистина е чудотворна, тъй като им се родил син, след като нямали деца за 15 години брак.

„Четири месеца след изкопаването основите на черквата, съпругата ми забременя, резултатът е налице, носи името Георги“, завърши Борислав.

Стотици дойдоха в дерето под с. Габрово за освещаването на храма. 12 казана курбан бяха приготвени за гостите.

Според местното предание, храм в село Габрово е имало още през XIII-XIV век, който след завладяването на българските земи от османлиите, бил изгорен заедно със селото.

Възникването и функционирането на храм „Св. Георги“ се свързва с периода XVI-XVII век, габровската черква било построена и обвързана с Тросковския манастир „Св. Архангел Михаил“. В края на XIX век черквата вече не била действаща, останали само част от зидовете.

Новия храм е възстановен на 21 март 2019 г., а бе осветен днес. Иконостасът е дело на дърворезбаря Христо Терзиев, а иконите – на Татяна Колева. Черквата има и камбанария, по съвет на митрополит Серафим, е изградена южно от храма.

Текст снимки и видео БГНЕС