Днес трябва да приключи делото за атентата в Сарафово

Темида

Днес се очаква финалът на делото за атентата на летище „Сарафово“ в Специализирания наказателен съд. На 18 юли 2012 година автобус с израелски туристи, които току-що бяха кацнали на летище “Сарафово” в Бургас, стана мишена на терористична атака. Загинаха петима израелски граждани, шофьорът на автобуса български гражданин, и извършителят на атентата. Ранени бяха близо 40 души.

На 15 юли 2016 г. на съд бяха предадени Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан. Те са обвинени в помагачество към тероризъм. Двамата обвиняеми са обявени за международно издирване по канала на Интерпол с червена бюлетина. В началото на 2018 година делото започна по същество.

Прокуратура поиска доживотен затвор без замяна за двамата подсъдими. Държавното обвинение поиска да бъдат уважени в пълния размер и гражданските искове на пострадалите и близките на загиналите при атентата. Налице са доказателства, че двамата подсъдими, както и атентаторът с френско и ливанско гражданство Мохамад ел Хюсеини, са имали връзка с шиитската групировка „Хизбула“, посочиха от прокуратурата тогава.

Предстои съдът да обяви своето решение днес.

От Канал 3