Меркел: Трябва да избегнем нова национална карантина

ВАРНА новини лого

Снимка: gettyimages

Германският канцлер Ангела Меркел каза днес, че иска да направи всичко по силите си, за да избегне нова национална карантина, и изрази увереност, че тази цел е постижима, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Всички ние искаме да избегнем втора национална карантина и можем да го направим“, заяви Меркел в момент, когато заразяванията с коронавирус в Германия отново се увеличават.

По думите й сега хората много по-добре знаят как да защитят себе си и здравната система, отколкото през март, когато беше наложена национална карантина. Според нея на всяка цена би трябвало да се избегне нова карантина.

По европейските стандарти Германия засега има сравнително ниско ниво на заразени и починали от корнавирус, но Меркел каза, че случаите могат да достигнат 19 200 на ден, ако сегашните тенденции се запазят.

По данни на института „Роберт Кох“ Германия е регистрирала вчера 2089 нови заразявания, с което общият им брой е станал 287 421. Смъртните случаи са общо 9471.

Меркел заяви в парламента, че новите ограничителни мерки през зимните месеци са необходими за спасяването на човешки животи, и изрази надежда, че пандемията все някога ще приключи.

„Сигурна съм, че животът, какъвто го познавахме, ще се завърне, семействата ще празнуват отново, а клубовете, театрите и футболните стадиони отново ще бъдат пълни“, каза тя. „И каква радост ще бъде това“, заяви Меркел.