Тайната на сестрите Съдърланд и техните разкошни коси

ВАРНА новини лого

Сестрите Съдърланд – Сара, Виктория, Изабела, Грейс, Наоми, Дора и Мери са родени в периода между 1846 и 1865 г. Родени са в крайна бедност, във ферма за пуйки в Камбрия, Ню Йорк. Семейството има и един син, а родителите едвам свързват двата края. Момичетата са облечени с дрипави дрехи и често са без обувки. Още по-неприятно е, че майка им Мери маже косата на дъщеря си с ужасяващ, вонящ мехлем, твърдейки, че това ще направи косите им дълги.

Всъщност косите на момичетата наистина растат красиви и дълги, но миризмата, излъчвана от дебелите им плитки, само ги отчуждава допълнително от всеки, с когото са влизали в контакт. Единственото място, където сестрите блестят е църквата. Там за всички става ясно, че и седемте имат талант да пеят и да свирят на музикални инструменти. През 1867 г. Майка им умира и бащата Флетчър Съдърланд започна да търси възможности за печелене на пари от музикалните способности на дъщерите си.

Първоначално шоуто „Концерт на Съдърланд за седем сестри и един брат“ обикаля окръг Ниагара, но през 1880 г. братът напуска групата, а сестрите се озовават в Ню Йорк и с участието си на Бродуей спечелват ли отзиви, които са положителни, но силно фокусирани върху косата им.

Тяхната слава започва да се разширява и покрай границите на Ню Йорк, така се увеличават и възможностите им и сестрите прекарват лятото на 1881 г. на турне, изпълнявайки концерти в Джорджия, Луизиана, Алабама и Флорида. Няма значение къде и какво изпълняват, публиката очаква с нетърпение края на шоуто, когато сестрите се обръщат с гръб, свалят шапките си и по гърбовете им се разстилат уникално дългите и гъсти коси, които ги обгръщат като наметала. Публиката е във възторг!

Възходът към славата е бърз и към 1882 г. сестрите Съдърланд са безспорни знаменитости. Най-дълга е косата на Виктория – над 2 метра лъскави къдрици, които се влачат по земята след нея, а с най-къси коси е най-голямата сестра Сара – „едва“ метър. Плитката на Наоми, дебела над 10 см., била с дължина 1,60 метра. Другите сестри не им отстъпвали по дължина и красота на косите си, а най-малката – Мери, която „развявала“ 1,80 метра къдрици, страдала заради тежестта им от „непостоянно и нестабилно психическо състояние“.

За Флетчър Съдърланд става ясно, че макар дъщерите му да притежават страхотни музикални таланти, косата им ги прави звезди. Започва да работи върху идеята да създаде тоник за отглеждане на коса, подобен на този, използван от съпругата му.

Бизнесът потръгва, когато влиза в съдружие с Хари Бейли, ухажор на Наоми и племенник на съсобственика на цирк Barnum и Bailey’s – Най-голямото шоу на Земята. До 1884 г. сестрите имат договор с Barnum. Представят ги като „седемте най-приятни чудеса на света“.

Създаването на тоник за коса, за който се твърди, че е отговорен за дългите, стичащи се кичури на сестрите, предизвиква оглушителен шум. Продуктът е одобрен и от химиците. А Флетчър Съдърланд прави всичко възможно отварата да мирише приятно.

Сестрите Съдърланд никога не биха могли да си представят, че мехлемът за коса, който те толкова мразели като деца, ще ги направи страхотно богати. По-късно е установено, че майка им приготвяла смес от хамамелис, ром, сол, магнезий и солна киселина. Тези продукти се използват и днес в едни от най-добрите средства против косопад и за заздравяване на косъма.

До 1890 г. са продадени над 2,5 милиона бутилки от този тоник. Сестрите имат активна роля в популяризирането и маркетинга на своята марка и разширяват продуктовата си линия, като включват препарат за почистване на скалпа, боядисване на коса, продукти против пърхот и лосиони.

Слоганите, написани от тях, са актуални и днес: „Косата на жената е нейната корона слава“ и „Не забравяйте, дами, че косата, а не шапката ви прави красиви“.

И макар съдбата на сестрите Съдърланд да не е от най-леките и преломите да ги следват един след друг (те завършват земният си път така, както са го започнали – в нищета и крайна бедност), след тях за поколенията дами остава една разгадана тайна – ТАЙНАТА НА КРАСИВАТА, ГЪСТА И ЗДРАВА КОСА!