Азербайджан изпраща военни дронове над Армения

ВАРНА новини лого

Във въздушното пространство на Армения са унищожени два военни дрона на Азербайджан, съобщи военното министерство в Ереван.

Съобщението бе разпространено от говорителката на министерството Шушан Степанян.

Баку използваше досега безпилотници, но в зоната на бойните действия около и в спорния регион Нагорни Карабах, населен с арменци. Докато изпращането на дронове над Армения е тревожен симптом, който говори за риск от разпространението на конфликта и в самата Армения.

Армения изпрати в Москва свои военни за среща с военни представители на Азербайджан за обсъждане на механизма за контрол по спазването на примирието в Нагорни Карабах, но Баку се отказа от аналогична стъпка. Това съобщи за ТАСС говорителката на арменския премиер Мане Геворкян.

„Ереван позитивно реагира на инициативата на Русия и изпрати в Москва представители на Министерството на отбрана за среща с азербайджанската страна, за да се съгласува механизма за контрол по прекратяването на огъня в Нагорни Карабах. Но по наши данни, Баку не е изпратил свои представители на тази среща. Това означава, че Баку по същество се отказва от споразумението, постигнато в Москва, и отговаря с отказ на инициативата на Русия”, отбеляза тя.

По думите на Геворкян, „в Ереван предполагат, че Турция не разрешава на представителите на азерските въоръжени сили да посетят Москва.

От БГНЕС