Над 39 милиона души са заразени с COVID-19 по света

мярка 60 40

Над 39 милиона души са заразени с коронавирус в света, сочат данни на Ройтерс. Починалите вече са близо 1 млн. и 100 хиляди. Заразата е обхванала над 210 страни и територии. На първите пет места по брой съобщени случаи са САЩ, Индия, Бразилия, Русия и Аржентина.

По данни на американския университет „Джонс Хопкинс“ случаите на заразени са надхвърлили 8 милиона. Страната е на първо място и по смъртни случаи, свързани с вируса – около 218 хиляди. Новите случаи са най-много в щатите от Средния Запад, включително Северна Дакота, Южна Дакота и Мисури.

Рекорден брой новозаразени за 24 часа от началото на епидемията отбеляза вчера Испания – близо 15 хиляди и 200 потвърдени случая. Това не дава обаче коректна база за сравнение със ситуацията през пролетта, тъй като сега в страната се правят много повече тестове, отбелязва агенцията.

От понеделник Белгия въвежда вечерен час от полунощ до 5 сутринта за срок от 30 дни. Ограничават се контактите извън дома, баровете и ресторантите затварят изцяло.

В Малта носенето на предпазни маски става задължително на обществени места. Бързи тестове за COVID-19 ще се правят на пътници, пристигащи на летищата, както и в училища и болнични заведения.

От днес в Париж и още осем големи френски града, сред които Марсилия и Лион, за един месец влиза в сила извънредно положение с полицейски час – от 10 вечерта до 6 сутринта.

Броят на потвърдените случаи на зараза с коронавируса в Германия нарасна с 7830 души за денонощие, предаде БТА, позовавайки се на световните агенции. Броят на починалите с коронавирус се увеличи за последните 24 часа с 33 души. От началото на пандемията в страната са били заразени 348 557 души, а жертвите са 9767.

От Dnes.bg