Новата ковид вълна помете шведските надежди за стаден имунитет

ковид

Новата вълна на коронавирус се оказа толкова мощна, че помете дори надеждите на Швеция за изграждане на стаден имунитет. Властите промениха стратегията си за борба с COVID-19 поради увеличаването на заболеваемостта, пише „Дейли Мейл“.

Страната, която по време на първата вълна на пандемията, за разлика от други европейски държави, се противопостави на всякакви ограничения, сега е принудена да въведе локални карантинни мерки.

Новите правила, които трябва да влязат в сила в понеделник, ще позволят на регионалните здравни власти да посъветват гражданите да избягват обществени места и да наложат ограничения за ползването на обществения транспорт. В същото време се посочва, че новите правила ще бъдат предложени като препоръки, а не като изисквания, а шведските власти не планират да въвеждат глоби за неспазване.

Както отбелязва вестникът, епидемиолозите следят отблизо ситуацията в Швеция през цялата пандемия поради отказа й да въведе национална изолация. Фактът обаче, че броят на случаите в страната е започнал да расте от септември, показва, че надеждите на шведските власти за формиране на стаден имунитет не са се сбъднали.

БГНЕС