Боевете за Нагорни Карабах продължават

ВАРНА новини лого

Боевете между Азербайджан и Армения за Нагорни Карабах продължават и днес. Двете страни в конфликта се обвиняват взаимно в обстрелване на райони с цивилно население, предадоха от Асошиейтед прес, цитирани от БТА.

Още 11 арменски военни са били убити в боевете с азербайджанската армия за Нагорни Карабах през последните 24 часа.

Военните загуби на Армения от началото на сраженията на 27 септември доближават 1000 (974). Азербайджан не дава данни за убитите си войници. Над 100 цивилни са загинали от двете страни на фронта.

В интервю за западни медии азербайджанският президент Илхам Алиев обвини Армения в агресия срещу страната му. Благодарение на модерните ни оръжия успяхме да я отблъснем и Азербайджан си върна десетки окупирани градове и села по протежение на границите с Армения и Иран, каза Алиев.

„Създадохме нова реалност“, обяви азербайджанският президент.

Азербайджан загуби контрол над Нагорни Карабах – планинска област с около 145 хиляди жители, мнозинството от които арменци – в началото на 90-те години на миналия век след война с Армения, в която бяха убити около 30 хиляди души.

Съединените щати призовават Азербайджан да приеме прекратяване на огъня с Армения, която вече се съгласи, заяви съветникът на президента Доналд Тръмп за националната сигурност Робърт О’Брайън, цитиран от ТАСС.

Алиев изрази готовност за примирие, ако Армения се придържа „към базовите принципи за урегулиране на конфликта за Нагорни Карабах“.

Азербайджанският президент де факто имаше предвид арменските сили да се изтеглят от анклава, отбелязва Асошиейтед прес. Той каза, че тогава конфликтът ще може да бъде решен по мирен път, но „това зависи от волята на арменската страна“.

Арменският премиер Никол Пашинян много пъти заяви, че Армения е готова за мирно решаване на спора, но Азербайджан не е съгласен да направи компромис. Това каза говорителка на Пашинян, цитирана от АП.

Френският държавен секретар по европейските въпроси Клеман Бон призова Турция да се въздържа от „политика, допринасяща за изострянето на конфликта“.

Арменската генерална прокуратура съобщи днес, че е получила фактически доказателства за участие на турски спецчасти в боевете за Нагорни Карабах.

Азербайджан и Турция отричат твърденията на Армения за турска намеса в конфликта.

Иран е разположил войници по протежение на своите граници с Азербайджан и Армения, тъй като през последните седмици на негова територия падат ракети и снаряди, съобщи днес Корпусът на гвардейците на Ислямската революция, цитиран от Франс прес.

Част от фронтовата линия минава в непосредствена близост до иранската граница. Иранските военни ще имат за задача да „защитават националните интереси (на страната) и да поддържат мира и сигурността“.

Иран, който поддържа добри отношения както с Армения, така и с Азербайджан, призова на няколко пъти двете страни да прекратят сраженията и предложи да играе посредническа роля, отбелязва Франс прес.