Проф. Балтов с кошмарна прогноза за следващите 7 до 10 дни

ВАРНА новини лого

В следващите от 7 до 10 дни се очаква броят на хоспитализираните да нарастне над 4000. Това заяви шефът на „Пирогов“ проф. д-р Асен Балтов на брифинга на Националния оперативен щаб. 

„От два дни тръгна в големите държавни софийски болници, вчера и във Варна и Пловдив, инициатива под надслов „Нека си помогнем заедно“. Идеята бе да покажем, че ние сме на работните си места, ние работим без да спираме, все по-трудно става нашето ежедневие“, каза Балтов.

„Спешните отделения ежедневно изнемогват, всеки ден минават до 75 души, на които трябва да се извърши първичен триаж и да им се прецени състоянието“, уточни той.

„Апелът ни към всички е: Нека да помогнем заедно и да се преборим с коронавирусната инфекция. Бъдете ангажирани всички към процеса. Подкрепям напълно проф. Кантарджиев – носете маски, спазвайте дистанция“, каза още Балтов.

„Имаме над 2 хиляди заразени колеги от здравния сектор. За жалост дифузното разпространение ще продължи и всички сме ангажирани с този процес. Не става дума за колегите, които лекуват, а за всички, които се движим свободно всеки ден навсякъде из България. Това е проблем, който ще се задълбочи, и сме длъжни да направим възможно“, добави шефът на „Пирогов“.

„Всеки от нас има семейство, приятели и близки. Загрижени сме не само за себе си, но и за всички около нас. Спазвайте мерките и бъдете по-дисциплинирани“, каза още той.

„Забелязва се тенденция – над 2300 хоспитализирани в болници в България. С този темп на нарастване в следващите 7 до 10 дни се очаква броят на хоспитализираните да нарасне до над 4000. Капацитетът на болничните заведения постепенно се изчерпва“, заяви Балтов.

Текст и снимка БЛИЦ