4 награди „Феникс“ 2020 на Държавна опера Варна

ВАРНА новини лого

На кратка церемония преди Симфоничния концерт на 30 октомври, Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, предложи на публиката да почете с минута мълчание, а след това и с аплодисменти паметта на починалия предния ден дългогодишен главен режисьор, емблемата на Варненската опера, Кузман Попов.

По-късно тя обяви и носителите на четирите годишни награди „Кристален Феникс“ 2020, придружени с грамота. Първата награда открои брилянтната режисура и великолепната сценография на премиерата „Макбет“ от Джузепе Верди, върхово постижение на Опера в Летния театър 2020, аплодирана от максимален брой зрители в условията на COVID 19.

Маестро Страцимир Павлов бе отличен за великолепните аранжименти на „Кармен Фламенко“ и диригентското майсторство, с което изведе премиерите на „Кармен Фламенко“, както и на мюзикълите „Чаплин“ от Крис Къртис и „Парижката Света Богородица“ от Рикардо Кочанте, пожънали забележителен успех в Опера в Летния театър 2020, в условията на COVID 19.

Силвия Щумф бе удостоена с „Кристален Феникс“ за изключителна подкрепа и меценатство на фестивала Опера в Летния театър 2020, който въпреки COVID 19 остава в историята на оперния театър с големия зрителски интерес и творческата висота на изнесените спектакли.

Даниела Димова връчва кристален "Феникс" на Силвия Щумпф.
Даниела Димова връчва наградата на Силвия Щумпф.

Ето каква беше реакцията на Силвия Щумпф в нейния фейсбук профил:

„Вчера бях удостоена с наградата “Кристален феникс” на любимата ми Държавна опера Варна/State Opera Varna. С благодарност за труда на целия екип на Театрално-музикален продуцентски център – Варна – от разпоредителите до всеотдайната мениджърка Daniela Dimova, редом до останалите наградени професионалисти, я приех притеснена от високата чест. Неоценим е трудът на артистите, именно защото е непонятно как великото на таланта говори чрез човешкото на нас, нецелунатите от съдбата да сме от тази странна и красива порода. И в изпълнението на артиста днес, сега, в мига на сцената, а не само в бездиханните артефакти в музеите и галериите, е контактът с божественото. Нека има повече сцени за съпреживяване на този издигащ духа контакт и повече хора пред тях!“

Журналистката Нина Локмаджиева получи „Кристален Феникс“ за творческия ангажимент и високото професионално отразяване на Опера в Летния театър 2020, която в условията на COVID 19 се превърна в едно от най-успешните летни издания на оперния театър във Варна.