Помага ли ни коткотерапията?

От древни времена има много легенди за котки. Те се считат за почти извънземни същества с невероятни способности. Например, котките са сред малкото животни на нашата планета, които могат да лекуват хората. Невероятните свойства на пухкавите същества са открити от британските учени.

Този метод, наречен коткотерапия или фелинотерапия, не е абсолютно медицински. Лекарите не виждат обаче нищо нередно във взаимодействието на пациента с котките, освен когато става въпрос за алергии към космите им.

Ако имате котка, която живее у дома, тя може да се превърне в истинско болкоуспокояващо за заболявания като: сърдечно-съдови, хипертония, гастрит и язва, настинка, главоболие, ишиас, възпаление на ставите, менструални болки, неврози и депресия.

Просто трябва да разберете, че котките помагат да се премахнат неприятните симптоми, но не лекуват причината за заболяването. И ако имате котка у дома, това не е причина да разчитате на нея и да откажете да приемате хапчета и да отидете на лекар.

Всеки контакт със здрава котка дава на човек положителни емоции. Когато я погалвате по меката козинка, в този момент става енергиен обмен, който помага за облекчаване на симптомите на болка от различен характер и успокоява нервите.

Котките лекуват човек с ултразвук. Всички сме чували котешко мъркане. Това влияе положително върху човешката нервна система и ефектът от такъв контакт с космат приятел е сравним с ефекта на медицинска процедура. Но отново, ако страдате от нервно разстройство, не забравяйте да приемате предписаните ви лекарства – ежедневната комуникация с котката ще бъде само приятно допълнение към терапията.

Смята се, че вибрациите, които котката произвежда по време на мъркането, ускоряват регенерацията на костните, мускулните и кожните клетки. Ето защо, хората, които имат дълбоки рани или фрактури, се нуждаят от повече контакт с котката – това ще помогне да се възстановят по-бързо.

Многобройните косми, покриващи тялото на котката, постоянно се трият един в друг, поради което възниква разреден нискочестотен ток. Неговото въздействие върху тялото: подобрява кръвоснабдяването; укрепва имунната система; нормализира работата на сърцето; унищожава вируси и микроби; облекчава възпалителните процеси.

Да облекчава болката и възпалението котката може и чрез топлината си. Температурата й е 38 градуса. И ако това мъркащо същество се постави върху болен стомах или болни ставите, болката постепенно ще отшумява. За лечението на котките все още няма противопоказания, с изключение на алергии към космите им или кожни заболявания. За да ви излекува котката, трябва да я обичате, в противен случай терапията няма да доведе до желания ефект.

Любопитен факт: Котките са отлични диагностици. Те могат да почувстват развитието на всяка болест в ранните стадии. Интересен случай имало в Обединеното кралство. Една жена забелязала, че любимата й котка всеки път се опитвала да лежи на дясната й гърда. Жената не се притеснявала от нищо, но решила да провери и се изненадала, когато лекарите намерили тумор, който току-що започнал да се образува.

Котките могат да лекуват човек чрез обмен на енергия. Смята се, че животното отнема от човека натрупаната отрицателна енергия, като по този начин неутрализира енергийния дисбаланс в тялото. Звучи като приказка, но е така. Ето защо, на пациентите страдащи от различни заболявания, се препоръчва да се лекуват с котки.

Как и кога да се лекувате?

За да се възползвате от котешката терапия, трябва да взаимодействате с котката всеки ден от 10 минути до 2 часа. Ако го правите по-често и повече, няма да има вреда. Цветът, пола и дължината на козината на животното също са важни. Например, по-меките и по-пухкави котки ще помогнат по-добре на хората, страдащи от депресия и нервни разстройства, а котараците – по-добра помощ оказват при облекчаване на мускулни и ставни болки, помощ при радикулит и артроза.

Важно! За да бъде ефективна коткотерапията, лечението на сърдечно-съдови заболявания трябва да се извършва от 11ч до 13 ч. По това време сърцето и кръвоносните съдове са най-възприемчиви към топлината от животните. И за лечение на дробовете се препоръчва коткотерапия от 3 ч. до 5 ч. Ако страдате от безсъние, допрете чело до котката и затворете очи. Терапията трае минимум 5 минути на ден и са необходими поне десетина сеанса.

Смята се, че е най-добре може да ви отърве от хроничната умора черна котка, а за облекчаване на стреса – сиво-синя. Но това е по-скоро препоръка – ако обичате котката си, тогава независимо от цвета, тя със сигурност ще ви помогне да се възстановите.

Котки с дълги косми, към които се отнасят сибирски, ангорски, бирмански и персийски, оказват най-добра помощ при лечението на депресия и безсъние. Човек се успокоява по-бързо, когато поглажда меката козинка на домашният си любимец. Животните от тази порода се справят добре с лечението на остеохондроза и възпаление на ставите.

Но късокосместите и гладки котки, които включват сфинксове, ориенталски, бенгалски, сиамски, египетска Мау помагат на собствениците да се справят с язви, гастрит, колит, чернодробни и бъбречни заболявания и гинекологични заболявания.

Фелинотерапията е уникална техника, която има свои особености. Ако искате да ви помогне котката, никога не я обиждайте или насилвате. Желаният ефект ще бъде постигнат, само ако самата котка дойде при вас и легне върху възпаленото място. Обичайте вашите домашни любимци и те ще ви отговорят по същия начин!

От Tribune.bg