Напусна ни Кузман Попов – Емблема на Варненската опера

ВАРНА новини лого

Снимка: Palo.bg.

Екипът на на Театрално-музикален продуцентски център Варна почете паметта на режисьора Кузман Попов:

„На рождения си ден, 30.10.2020, щеше да е на сцената за да бъде отличен с награда „Феникс“ за постановката си „Макбет“ от Верди, върхово постижение на Опера в Летния театър 2020.

Вместо това, съвсем като в драматична опера, в предвидения за празник час, почетохме с минута мълчание паметта на големия режисьор и сценограф, емблема на Варненската опера.

Кузман Попов вгради блестящото си образование – театрална режисура при проф. Филип Филипов във ВИТИЗ и оперна режисура при проф. В. Фелзенщайн и Г. Фридрих в Комише Опер Берлин, в създаването на свой оригинален стил и висока театрална естетика. С неговия професионализъм и пословична взискателност са белязани близо 150 драматични и оперни прочити, сред тях на почти всички знакови опери от световната съкровищница, като „Травиата“, „Аида“, „Трубадур“, „Бохеми“, „Симоне Боканегра“, „Бал с маски“, „Тоска“, „Едип цар“, „Отело“, „Бохеми“, „Княз Игор“, „Норма“, „Силата на съдбата“ и др.

Самото име на Кузман Попов е знак за режисьорска класа, признат и аплодиран от критиката и публиката не само в България, също в Испания, Италия, Германия, Гърция, Египет, Русия, Турция, Македония и др. страни.

Авторският натюрел на Кузман Попов триумфира в постановките от последните години, в които като режисьор и сценограф той създаде вълнуващи образци на оперното творчество. В тях изрази най-пълноценно себе си, като обогати принципите на класическата режисура с усета си за съвременност и така придаде нов блясък на операта.

Многобройни са наградите на Кузман Попов, сред тях „Златна лира“ и „Кристално огърлие“ на СБМТД, „Почетен знак с лента на кмета на Варна“, няколко награди „Варна“, две награди „Феникс“ на Варненската опера.

Признанието и обичта на колегите и публиката следваха Кузман Попов в неговия осмислен и осъществен живот на творец от голяма величина.

Светъл беше земният му път, светъл да бъде и нататък!

А Варненската опера завинаги остава негов дом!“.