Награди „Икар 2020“: режисура – Стайко Мурджев за „Слава“, за спектакъл – „Празникът“ на Явор Гърдев

ВАРНА новини лого

Наградите "Икар" бяха раздадени без публика в Народния театър „Иван Вазов“. Решението е взето с цел засилване на противоепидемичните мерки срещу коронавирус. Присъстващите носеха предпазни маски. Пресфото-БТА, снимка: Асен Тонев

 

На специална церемония без публика в Народния театър „Иван Вазов“ снощи бяха връчени театралните награди „Икар“ за 2020 г. На нея присъстваха номинираните и връчващите отличията, които бяха на сцената с маски и с лице към празната зала.

Организатор на наградите е Съюзът на артистите в България.

Най-много награди „Икар“ получават проекти, създадени в Пловдив, но най-добрият спектакъл е поставен в София.

Наградата за най-добър спектакъл е за „Празникът“ от Томас Винтерберг, Могенс Руков, Бо Ерхард Хансен на режисьора Явор Гърдев в Малък градски театър „Зад канала“.

За режисура „Икар“ получава Стайко Мурджев за „Слава“.

За водеща мъжка роля е отличен Йордан Ръсин – за Андрей в „За едно явление от електричеството“ по Антон Чехов (реж. Стилиян Петров, театър „Възраждане“), а за водеща женска роля – Елена Димитрова за „Как е“ по Самюел Бекет (театрална работилница „Сфумато“).

При поддържащите роли статуетките отиват при Димитър Банчев за Козме в „Слава“ от Питър Куилтър (реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър – Пловдив) и Станка Калчева за Чийта Бий в „Най-бързият часовник във вселената“ от Филип Ридли (реж. Стайко Мурджев, „Театър 199“).

За дебют са отличени актьорите от спектакъла „Косвени щети“, създаден по книгата „Войната не е с лице на жена“ от Светлана Алексиевич (реж. Максима Боева, театър „Азарян“, НДК)

Най-добрата сценография, според САБ, е на Мариета Голомехова за „Последният човек“ по Джордж Оруел (реж. Веселка Кунчева, Държавен куклен театър – Стара Загора).

За майсторско техническо осъществяване е отличен „Одисей“ по Омир от Александър Секулов (реж. Диана Добрева, Драматичен театър – Пловдив).

„Икар“ да авторска музика отива при Михаил Шишков-син за „За едно явление от електричеството“.

Наградата за драматургичен текст отива при „13 преображения“ от Боян Папазов, а за критика – при Асен Терзиев за „Драмата и английският романтизъм – Уърдзуърт, Колридж, Байрон, Шели“.

За постижение в кукленото изкуство е отличен Милен Апостолов за музиката в „Меко казано“ от Валери Петров (Държавен куклен театър – Стара Загора) и в „Хартиени истории“ (театър „Корсар“).

За най-добър куклен спектакъл е обявен „Пинокио“ по Карло Колоди (реж. Тодор Вълов, Държавен куклен театър – Русе).

Нина Петровска получава „Икар“ за постижения в областта на хореографията, а Стефан А. Щерев за „Нонумент“, продукция на „Информбюро“ и Музея на хумора и сатирата в Габрово.

За дублаж са отличени Ася Братанова за Конча и Монахинята в „Щурите съседи“ и Станислав Димитров за Дон Луис в „Шест сестри.“

Раздадени са и още няколко предварително обявени награди.

Николай Балкански поучава „Икар“ за постиженията му в областта на цирковото изкуство.

Специална награда получава актрисата Снежина Петрова – за проекта „Медея“, а режисьорът Никола Петков – за чест и достойнство.

За принос към музиката отличие взе Кирил Маричков.

За изключителен принос към българския театър приз получи актьорът Марин Янев.

impressio.dir.bg