Виртуален 1 ноември в Хуманитарната гимназия във Варна

По случай 1 ноември – Ден на народните будители в Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски“ във Варна създадоха и организираха специална интернет страница, която да отрази несломимата им почит към един от най-светлите български празници. Въпреки извънредната обстановка, която възпрепятства задружното ежегодно честване, с помощта на съвременните технологии, те отправиха своите лични и творчески послания към общността, на която искат да напомнят, че е необходимо да ценим делото на будителите и да намираме авторитети в тяхно лице, за да съхраним културата, идентичността и ценностите си. В организирането на мащабната инициатива се включиха учители и ученици, които изследваха делото на просветни и културни дейци, както и на борци за национално освобождение. Не пропуснаха да се вгледат и в заобикалящия ни свят и да се попитат: „Кои са съвременните будители?“.

В сайта ще откриете и можете да посетите виртуалните изложби: Пленер „Есен“ 2020, където ще се насладите на картини от духа на Варна и виртуалната изложба „Морето и градът“. Ще намерите и последния брой на училищния вестник „Профили“, който е посветен на празника. Силен интерес предизвиква обявената училищна викторина „Играй и спечели“ с въпроси за най-видните будители. Успехът в това предизвикателство на знанието може да донесе на учениците награда – тематична книга. Училището обявява и кампания за обогатяване и осъвременяване на училищната библиотека, чрез даряването на книги. Идеята на тази инициатива е учениците да донесат и дарят на своето училище нова книга, която са чели или биха желали да прочетат. И не на последно място в сайта са поместени сърдечните творчески послания отправени от учители и ученици на СУ за ХНИ „Константин Преславски“ в следните категории:

– Литературни творби
– Презентации и проекти
– Визуални творби

„С тази виртуална инициатива искаме да честитим празника на народните будители и да пожелаем здраве, дръзновение и съзидателност на цялата образователна общност“, споделиха от СУ за ХНИ „Константин Преславски“.

Можете да разгледате сайта – тук.