Министър Сачева: 45 лева е минималната допълнителна пенсия месечно

ВАРНА новини лого

Снимка: Министерство на труда и социалната политика.

45 лева е възможно най-малкият размер (на допълнителна месечна пенсия), който може да бъде получен и то при минимална пенсия. Беше важно да се уреди фазата на изплащане на втората пенсия от универсалния пенсионен фонд. Хората ще получат парите, които са внесли. Всяка партида е индивидуална и не би трябвало да се генерализира.

Това поясни презБНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Около 50 000 души ще бъдат обхванати от подпомагането на работниците от секторите, които прекратиха работа със заповед на здравния министър или със заповеди на кметовете и областните управители.

Според Сачева физическото получаване на парите ще стане в края на този месец или в началото на следващия. Стремим се кандидатстването за тази подкрепа да може да се реализира в рамките на следващите 10 дни.

Периодът на подпомагане ще обхваща още от първата заповед, от октомври и те няма да изгубят нищо. Приблизително около 40 млн. лева ще са нужни за тази мярка и ще ги вземем при преструктуриране на еврофондове.

Социалният министър увери, че отново близки и роднини на хората с увреждания ще бъдат техни лични асистенти. Те ще продължават да работят по трудов договор. Заложили сме за следващата година в бюджета 214 млн. лева по Закона за личната помощ, а по Закона за социалните услуги още 85 млн. лева, за да може от асистентска подкрепа да се възползват и хора, които не са с увреждания. За първи път залагаме и 3% заплащане на административния труд на общинските служители, каза министърът.

В коментар за опасността от зараза с коронавирус и отражението върху социалната сфера, Сачева обясни, че е трудно да се вземе решение, балансирано между икономическите и здравните последствия. Опитваме се да укрепим здравната система. Смятам за правилен регионалния подход, който сме предприели, допълни Сачева.