Вицепремиерът Захариева: Уроците на нашето минало са нещо, което трябва да знаем и помним

ВАРНА новини лого

Снимка: МВнР.

„Датата 10 ноември 1989 г. е събитие, което е част не само от нашата история, но и от един процес, обхванал цяла Източна Европа.

Част е от едно съдбоносно време, когато след 45 години желязна хватка върху своите народи, тоталитарните комунистически режими се пропукват и се разпадат, независимо дали ще говорим за падането на Тодор Живков и Николае Чаушеску, Нежната революция в Чехословакия или падането на Берлинската стена.

Част е от едно ново начало, от един нов път. Човекът спира да бъде третиран като винтче в огромната държава машина, подчинена на партийната иделогия, а неговата универсална ценност се поставя в центъра на политиката“. Това написа във Фейсбук вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева.

„Днес, вече над 30 години по-късно, датата 10 ноември 1989 г. е част и от учебниците по история. За много млади хора това време е урок в класната стая. Уроците на нашето минало са нещо, което трябва да знаем и помним, тъй като пътят на забравата е най-краткият път към повторението“, добави тя.