БЛС с предупреждение за самолечението

Български лекарски съюз

Българският лекарски съюз (БЛС) публикува своя позиция в социалната мрежа Фейсбук във връзка със самолечението на COVID-19 и опасностите, които крие то. Ето какво съветват от БЛС:

„Във връзка със зачестилите публикации в социалните мрежи и сайтове, написани от лекари и представящи се за такива, в които се съдържат конкретни терапевтични схеми за домашно лечение на симптоми на COVID-19 или на положителни на COVID-19 пациенти:

От БЛС заявяваме:

Самолечението е изключително опасно!

Част от медикаментите, които се тиражират, биха могли да доведат до свръх натрупване в организма.

Част от препоръчваните лекарства могат да причинят внезапно и остро кървене в организма.

Сред препоръчваните медикаменти има откровено безполезни в ситуацията и представляват търговска реклама на хранителни добавки.

Протоколите, които се публикуват в научните издания, не съдържат конкретни търговски марки. Те са предназначени за квалифицирани медицински лица, които съобразяват индивидуалното състояние на пациента и не могат да служат за самолечение.

Срещаната повторяваемост на препоръчваната терапия от лекуващите лекари на симптоматиката на остро вирусно заболяване е привидна. Тя е съобразена с индивидуалното състояние на пациента и не може да се използва като универсално лекарство за всички. Отпуснатото на близък лекарство не трябва да се взема без консултация с лекар.

Призоваваме гражданите при симптоми да се обърнат към личния си лекар, който ще им назначи индивидуална терапия. Нека да бъдем отговорни и да не се доверяваме на публикации, които ни „лекуват“. Самолечението е опасно!“.