Днес почитаме паметта на Св. Йоан Златоуст

Свето Йоан Златоуст

Българската православна църква почита днес паметта на Св. Йоан Златоуст (349 – 407).

Той е възприет като един от тримата „вселенски учители“, наравно със Свети Василий Велики Кесарийски и Свети Григорий Богослов. Св. Йоан Златоуст е канонизиран за светец през 438 г.

Роден е в Антиохия Сирийска. Баща му бил военачалник, а майка му изповядвала християнската вяра. Под давление на майка си е получил добро за времето си образование.

Известно време бил адвокат, а след това се заел да изучава християнското богословие. След това Йоан се отдалечил в пустинята и прекарал отначало четири години с други монаси, а след това две години в пълно уединение.

Вече болен Йоан напуснал пустинята и се върнал в Антиохия, където през 381 г. бил посветен за дякон. Голяма част от парите, които получавал, раздавал за бедните и за изграждането на няколко болници и приюти в столицата Константинопол. По-късно той успява да стане патриарх.

Неговата смела и безпристрастна проповед му спечелва много врагове . На Халкедонския събор в 403 г., свикан от неговия враг александрийския патриарх Теофил, е лишен от сан, но паството му го връща на патриаршеския престол.

Като патриарх на Константинопол, три пъти е бил изпращан на заточение поради намесата на светската власт в делата на църквата. До края на живота си св. Йоан Златоуст е жертва на църковни интриги и преследване, но не прекратява своята проповедническа дейност.

ВАРНА новини