Разследване на тлъста далавера с наем и строителство в станцията на СБЖ във Варна е в дъното на скандала със Снежана Тодорова

Международен дом на журналиста

Разследването се води от миналия месец по сигнал на член на СБЖ, в който се съобщава, че станцията край Варна, която се намира на първа линия и има собствен плаж е отдадена срещу изключително нисък наем на фирмата „Роял клуб“ ЕООД на Стоян Иванов Златев, която обаче няма лиценз за извършване на туристическа дейност от Министерството на туризма.

В същото време една двойна стая в т.н. Международен дом на Журналиста струва между 120 и 150 лева, както сочи информация в най-големия сайт за туристически услуги „Booking.com“.

Същият Златев е собственик и на заложна къща „Регент“. Той се е сдобил с договора за наем на станцията във Варна срещу обещанието пред ръководството на СБЖ начело със Снежана Тодорова да прокара минерална вода и да извършва строителни дейности.

Фирмата му обаче няма и лиценз за строителни дейности, която се издава от Камарата на строителите в България.

Сигналът до разследващите органи е подаден от делегат на общото събрание на СБЖ, който алармира, че ръководството на съюза „не е предоставило договорите за наем на материалната база на Международния дом на журналиста и на хотели в Банкя и Батак, защото се укриват кражби в особено големи размери за милиони левове.“

Подателят на сигнала съобщава, че делегатите са искали да се направи „ревизия и одит, за да може общото събрание на СБЖ да одобри направените разходи или да потърси отговорност на лицата от Управителния съвет и Контролният съвет за направени разходи с цел лично облагоделестване“.

Той посочва и конкретни данни за злоупотреби.

Както съобщи пред ПИК журналистът Цветан Томчев, сигналът е подаден от варненския му колега Владимир Йотов.

Самият Томчев също говори за странни криминални деяния в Международния дом на журналиста край Варна. Той заявява защо се е искало отлагане на общото събрание, а след останалите си аргументи посочва и този: „Заради неспоменаването в отчета на криминален случай в МДЖ-Варна при който на 22 август 2015 г. е открадната желязна каса, според полицейската сводка с 200 000 лв. според членове на УС с много повече пари в т.ч. пари на СБЖ. Чии са били тези пари? Имало ли е пари на СБЖ вътре?“

Паническите действия на журналистката Ана Заркова, която е била избрана за главен секретар на СБЖ, са провокирани точно от това разследване, съобщиха от съответните органи. Те допълниха, че полицията не може да не разследва подаден сигнал, но на никакво нахлуване в СБЖ и дума не става.

Малко по-късно от МВР официално разпространиха съобщение, в което се казва: „Във връзка с постъпили журналистически запитвания за извършена проверка в организацията „Съюз на българските журналисти“ (СБЖ) предоставяме следната информация:

На основание жалба, постъпила в главните дирекции на МВР – „Национална полиция“ /ГДНП/ и „Борба с организираната престъпност“/ГДБОП/, на 03. 11. 2020 г. служител на ГДНП е провел беседа с председателя на СБЖ.

Разговорът се е състоял, след предварителен телефонен разговор за уточняване на датата, часа и мястото на срещата. В сградата на организацията не са извършвани действия по претърсване и изземване.

Жалбата не е анонимна, подадена е от действащ член на организацията. С цел фактологическо изясняване на информацията и твърденията в нея е разпоредено извършването на съответната проверка от служител на ГДНП“.

Анна Заркова е майка на депутата от БСП Крум Зарков и се изявява като върл поддръжник на метежниците и превратаджиите от площадите през последните месеци.

Подобни позиции неведнъж заявяваше и председателката на СБЖ Снежана Тодорова. Тя се озова на поста след смъртта на предишния председател на СБЖ Милен Вълков през 2011 г. и оттогава е несменяема.

Преди това Снежана Тодорова беше секретарка на друг шеф на съюза – Александър Александров, също покойник.

Самата Тодорова няма нито един ден журналистическа практика, никакви изяви на журналистическото поприще и е твърде далеч тази професия.

Заркова пък през последните месеци се изявява много повече като коментатор на сайтове, работещи в полза на метежниците и превратаджиите, и далеч по-рядко във в. „Труд“, където се води, че работи.

от ПИК