Байдън настоя за спешни мерки срещу коронавируса в САЩ

Байдън

AFP

Аз съм новоизбраният президент, но ще заема този пост едва през следващата година. COVID-19 не зачита дати в календара, той се ускорява в момента. Необходими са спешни действия днес, сега, от сегашната администрация.

Това написа в „Туитър“ Джо Байдън, който призова Доналд Тръмп да вземе мерки.

Разтревожен съм от данните за нарастването на заразените, хоспитализациите и фаталните случаи с COVID-19. Тази криза изисква силен и незабавен федерален отговор, който липсва.

От News.bg припомнят, че през последните дни страната всеки ден регистрира над 100 000 случая.

В същото време, на последния брифинг на Щаба, Тръмп заяви, че неговата администрация няма да въведе блокади в страната, въпреки нарастващите случаи на COVID-19.

Той отдава рекордното нарастване на случаите отчасти на програмата за тестване на страната, въпреки нарастващата хоспитализация в САЩ.

Президентът също така приветства новината, че кандидата за ваксина от Pfizer е определен за 90% ефективен, което той нарече невероятно.

Според него, при различна администрация това не би било възможно, въпреки безпрецедентните глобални усилия за справяне с COVID-19.

Тръмп каза още, че ваксина ще бъде доставена до няколко седмици за уязвими групи от населението, въпреки че Администрацията по храните и лекарствата (FDA) все още не е дала необходимите одобрения за спешни случаи.

Все още няма информация дали ваксината действа при уязвимо население или само при по-млади и здрави доброволци от проучването.

Вицепрезидентът Майк Пенс призова хората да си мият ръцете, да спазват социално дистанциране и да носят маска, ако дистанцирането не е възможно.

Отбеляза се, че това е първата публична изява на Тръмп след изборите, чийто резултат той все още оспорва.

Той не е отговарял на въпроси на медиите, но в изказването си за първи път е допуснал, че след 20 януари няма да бъде президент.

„Която и администрация да дойде на власт“, е споменал държавният глава в обзора на свършеното от екипа му.