Имунологът акад. Богдан Петрунов: Цинк, литий и селен помагат на организма

акад. Богдан Петрунов

Снимка БАН

Повечето водещи специалисти в имунологията са категорични, че всички мерки, които сега се прилагат в борбата с коронавируса, трябва да останат поне още две – три години. И това независимо от това дали скоро реално ще имаме ваксина срещу вируса.

Това коментира пред bTV имунологът акад. Богдан Петрунов. Той говори за ситуацията с ваксината срещу коронавируса, имунитета и мутациите на вируса.

„Реално, в момента не е коректно да говорим за българска ваксина – категоричен бе Богдан Петрунов. – Има една експериментална разработка за момента. Да се говори за ваксина е съвсем друго и далечно. Не съм убеден, че ще имаме наша ваксина.Става дума за възможностите на страната ни и капацитета ни да създадем такова нещо. Става дума за една експериментална лабораторна разработка, която е далеч от ваксина”.

Имунологът коментира и новината за създаването на ваксината на „Пфайзер”.

„Ваксината на „Пфайзер” звучи много добре, но през медиите – анализира експертът. – Става дума за един пресрелийз, че има такава ваксина, но е далеч от научните изследвания, които да подкрепят това. Тази ваксина още не е одобрена. Намира се още в трета фаза на тестове. Още е далеч и там от истинската ваксина, която да е одобрена от всички регулаторни органи. Има си канал за ускорено одобрение, което трябва да стане, но има много неясни неща там. Целият свят очаква ваксината, защото това е единственото решение, единственото, което може да помогне. 11 ваксини по света се намират в трета фаза – 4 в САЩ, 2 в Европа, 2 в Русия и 4 в Китай”.

Богдан Петрунов коментира високата смъртност от вируса.

„Високата смъртност е много сериозен и тревожен проблем – категоричен бе академикът. – В никакъв случай не може да е виновно нивото на медицината. България е на четвърто-пето място по смъртност в света, а пред нас са далеч по-развити в медицинско отношение страни. Въпросът е логистичен. Болниците са препълнени и няма възможност хората да отидат навреме. За съжаление, не сме дисциплинирани не спазваме елементарни неща. Дистанция, носене на маски, избягване на масови обществени прояви. Много е важно как сме изкарали болестта. Установява се, че това, което в началото се е смятало за тежко, последиците са продължителни, които може да продължат с години. Отразяват се негативно на бъбреци, сърце, кръвоносна система, увреждания, които продължават до година след боледуването. Последиците са много сериозни и точно това безпокои лекарите най-много. Не непосредственото излекуване. Трябва да мислим за последиците.

За подсилване на имунната система освен използването на витамини, цинка, лития и селена, има и много други лекарства и хранителни добавки, когато сте здрав и нямате клинични проблеми, трябва да приемате. Особено сега и през цялата зима. Иначе като цяло съм реалист, и съм убеден, че това няма да приключи скоро. В последните три дни най-сериозни експерти в имунологията направиха изявления за новата ваксина, но всички завършват с това, че всички мерки, които сега се прилагат, трябва да останат поне още две-три години. Трябва да продължим да се пазим”.

ПИК