Извънредна новина: Може да се учи и през лятото!

Министър Красимир Вълчев

Снимка: Фейсбук, Министерство на образованието и науката.

Единственото сигурно нещо е, че няма да има нулева учебна година. Удължаването на учебната година през летните месеци ще е един от последните варианти. Това заяви пред bTV министърът на образованието Красимир Вълчев.

По последни данни заразени с коронавирус са 630 деца и ученици и 1534 учители. Карантинирани са 15 170 деца и ученици и 2401 учители. Близо 1300 са училищата, в които няма регистрирани случаи на коронавирус. В момента 40% от учениците се обучават дистанционно в резултат на решение на областните и общинските кризисни щабове, уточни министърът.

Отделно 5% от училищата са поискали и получили разрешение от него за онлайн обучение. От община „Лозен“, която е в рамките на Столичната община, са поискали изрично да учат присъствено, защото няма заразени ученици и учители.

По думите му диференцираният подход при преминаване в дистанционно обучение е по-добрият.

„Няма вариант, който да няма негативи. През лятото обсъждахме различните варианти – избрахме вариант на превключване. Трябва да се ходи на училище, доколкото е разумно и ситуацията позволява. От друга страна не може да си позволим едни и същи ученици да стоят вкъщи до март месец“, заяви Вълчев.

Той напомни, че ни предстои и грипна вълна през зимните месеци и тогава вероятно всички ще преминат на онлайн обучение. Министърът обяви, че се обсъжда вече задължително носене на маски от учениците, когато са в клас, като и в момента някои училища въвеждат такава мярка. Според него маските трябва да са задължителни в час за учениците след 4 клас.

От думите на образователния министър стана ясно, че не се обмисля въвеждането на две дати за изпитите след 7 клас, защото това създава неравнопоставеност. Възможно е отново да отпадне определен материал от изпита и това ще стане ясно до края на април.

dir.bg