Отиде си големият актьор и режисьор Армен Джигарханян

Армен Джигарханян

Снимка: Joker Media

Известният актьор и режисьор Армен Джигарханян е починал днес рано сутринта на 85-годишна възраст. Това съобщи пред ТАСС Артур Согомонян, приятел на народния артист на СССР. По думите му Джигарханян е починал тази сутрин в 6 часа в Москва.

Армен Борисович Джигарханян е роден на 3 октомври 1935 година в арменската столица Еверан. Израства в рускоезична среда, учи в руско училище и от малък е започнат еднакво добре и с руската, и с арменската култура.

Страстта по театъра наследява от майка си, която го води на театрални и оперни постановки редовно. Учи изкуство и театър в Ереван. Дебютира през януари 1955 г. в постановката на В. Гусев „Иван Рибаков“ на Ереванския руски драматичен театър „К. Станиславски“. През 1969 г. започва да играе в театър „Маяковски“ в Москва.

Освен редица театрални роли има и над 200 роли в киното, сред които във филмите „Здравейте, аз съм вашата леля“ и „Мястото на срещата не трябва да се променя“.

През септември 1996 г. се създава Московският драматичен театър по ръководството на Джигарханян. През годините той е бил и преподавател в базирания в Москва Общоруски държавен университет по кинематография „С. А. Герасимов“.

Джигарханян има много кино, театрални и държавни отличия, сред които народен артист на СССР и почетен гражданин на Ереван.

dir.bg