Рецепта на деня: Качамак (от тефтерчето на баба)

Качамак.

Източник fitwell.bg

Продукти:
200 гр. ( 1,5 ч.ч. царевично брашно)
500 гр. картофи
2 л. вода
150 – 200 гр. масло        
150 гр. натрошено сирене 
сол – на вкус

Приготвяне:
Обелете, измийте и нарежете картофите на кубчета. Сложете ги в голяма тенджера с вече загрятата подсолена вода. Варете ги до омекване, след което върху тях изсипете царевичното брашно, което предварително сте препекли леко във фурната на ниска температура, за да освободи превъзходен аромат.

С дървена точилка направете няколко дупки, за да може да излиза водата от тях. Варете, докато се свари брашното – около 1 час. Снемете от огъня и с помощта на дървената точилка започвате да бъркате сместа, докато се превърне в еднородна маса.

Готовият качамак извадете с помощта на дървена лъжица, потопена в масло върху предварително намаслената тава и разстелете на пласт с дебелина 1 – 2 см. С дървената лъжица се правят на няколко места дупки в качамака. Залива се с разтопеното масло и натрошеното сирене.

Добър апетит!