Стоян Пасев: Вече 450 легла за лечение на коронавирус има във Варненско

Пасев

Снимка: БГНЕС

„Картината на заболеваемостта от КОВИД-19 в Област Варна е динамична, но за сега овладяваме положението. Всеки нуждаещ се получава медицинска помощ“. Това каза в предаването „Позиция“ на Радио Варна областният управител Стоян Пасев. Той съобщи, че към момента има общо 450 легла за лечение на заразени с коронавирус. 11 болници в областта ще приемат такива пациенти, включително и Транспортна болница във Варна.

„Болницата има задължение от 300 хиляди лева за местни данъци и такси. Общината се съгласи те да бъдат разсрочени. В тази болница има 60 легла, от които поне 12 могат да се използват за лечение на хора с КОВИД“, каза Пасев.

Той съобщи, че Областният щаб за борба с коронавируса ще заседава в понеделник от 11 ч. Ще бъде обсъдена ситуацията с болницата в Девня, която още не е включена в списъка на лечебните заведения за настаняване на болни от вируса.

„Там проблемите са по-скоро административни – липса на инфекционист или с НЗОК, но мисля, че тези проблеми скоро ще бъдат решени“, допълни Стоян Пасев.

Ситуацията в провадийската болница е тежка, каза Пасев. Още в понеделник ще бъде взето решение дали да се командирова екип от друга болница, за да се компенсира липсата на заболелите доктори в Провадия, каза още Пасев.

Областният управител подчерта, че проблемите в болниците са основно кадрови. Легла има, но медицинските екипи са малко, а за да има спокоен работен процес трябва да има поне 4 ковид екипа.

От тази вечер проверките на заведенията във Варна ще станат още по стриктни и масови, защото много от тях работят в забранените за това часове. „Аз имам сигнали за поне 6 заведения, които отварят задните си входове и правят тайни събирания на клиенти“, каза Пасев.

От понеделник Кръвният център във Варна ще започне работа с рековалесцентна плазма. Търсят се дарители, напомни областният управител на Варна Стоян Пасев.

„БНР – Радио Варна“